БАН с първа награда за най-добър иновативен проект за 2016 г.

Церемония по награждаването на победителите в четвъртия конкурс за най-успешна иновативна фирма и най-добър иновативен проект за 2016 г. се състоя в Българската търговско-промишлена палата на 20 април 2016 г. Организатори на събитието са БАН и Съветът по иновации и развитие на технологиите при БТПП (СИРТ).

Комисия с председател акад. Никола Съботинов – бивш председател на БАН, чл. Кор. Костадин Ганев – зам.-председател на БАН, представители на бизнеса и науката, оцениха най-добрите проекти в двете категории.

БАН бе отличена на първо място в категория „Най-добър иновативен проект“ с плакет и грамота за проекта „AComIn“ (Advanced Computing for Innovation), разработен от екип на Института по информационни и комуникационни технологии- БАН и спечелил по Седма рамкова програма на ЕС финансиране от над 5 млн евро. Проектът обхваща съвременните пресмятания и суперкомпютинг; езикови и семантични технологии; обработка на сигнали и изображения; оптимизация и интелигентен контрол. Наградата беше получена от ръководителя на проекта проф. дмн Галя Ангелова.

Председателят на БАН акад. Ревалски връчи специалната награда – Почетна грамота на Българската академия на науките на иновативния проект като подчерта, че в БАН целенасочено се търсят и прилагат практики, които водят до иновации. Той поздрави учените от ИИКТ, които са спечелили финансиране за този изключително успешен проект в условия на голяма конкуренция от различни страни и за постигнатите резултати.


РЕКЛАМА:

***

Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, председателят на Управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, съпредседателят на СИРТ Йосиф Аврамов, представители на научната общност, на малкия и средния бизнес от браншовите организации присъстваха на награждаването.


Европейска нощ на учените 2022 г.: