БАН разкриват непоказвано досега космическо изображение на събитие в София

Logo_IA_vers_5-December-2014_BG_big_16x9cm_300dpi.jpg

 

 

Светът чества 25 години от извеждането в околоземна орбита на космическия телескоп „Хъбъл”

 

 


РЕКЛАМА:

***

Г…«¬ГЎВЎГЎ ВєГЎ ¼Ññ¿¿GГ‘.jpg

 

На 23 април /четвъртък/ по повод 25 години от изстрелването на космическия телескоп „Хъбъл“, ще се проведе специално събитие в София.

 В големия салон на Българската академия на науките ще бъде изнесена лекция от астронома проф.дфн. Илиан Илиев от Института по астрономия с Националната астрономическа обсерватория към БАН. В края на дискусията ще бъде показано и съдържанието на тайно широкоформатно изображение, осигурено от представители на НАСА, Европейската космическа агенция и Европейската Южна Обсерватория.

 

Именно Института по астрономия с Националната астрономическа обсерватория към БАН бе избран, за да представи пред цялото българско общество съдържанието на кадъра, който е строго пазена тайна и разкриването му ще настъпи едновременно на около 60 места в цяла Европа.

 

Повече за телескопа Хъбъл:

 Космическият телескоп „Хъбъл”, с диаметър на огледалото 2,4 метра, е изведен в околоземна орбита на 24 април 1990 година от совалката  „Дискавъри” . За изминалите 25 години той успя да стане най-популярният научен инструмент и има сериозен принос във всички области на съвременната астрономия.

Телескопът е съвместен проект на НАСА и Европейската космическа агенция. Той носи името на Едуин Хъбъл – забележителен учен, открил съществуването на други галактики и тяхното разбягване, което е в основата на теорията за Големия взрив.

В момента „Хъбъл” продължава да работи и изпраща наблюдателни данни на хилядите астрономи, търсещи тайните на Вселената.

 

Galaxy M51.jpg Horsehead Nebula.jpg Hubble (1).jpg Hubble (2).jpg Hubble (3).jpg   Logo_IA_vers_5-December-2014_BG_big_16x9cm_300dpi.jpg Orion Nebula.jpg Pillars of Creation.jpg

 

 Още за събитието:

 Събитието ще бъде достъпно за широката общественост, а домакините предоставят възможност на всички желаещи да присъстват на него.

 Заповядайте на 23 април (четвъртък) от 18:00 часа в Големия салон на БАН (ул. „15-ти ноември” № 1, гр. София).

 Новини около ивента ще бъдат обявени и във Фейсбук страницата на Инситута по Астрономия към БАН:

Институт по астрономия с Национална Астрономическа Обсерватория, БАН

 

Сайт, посветен специално на събитието:

http://hubble25th.org

 Официалният сайт на Хъбъл с информация за събитието:

https://www.spacetelescope.org/Hubble25/imageunveilings/

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: