Българската сватба през XX век

Интервюто с д-р Милена Маринова взе Христинка Башева, сп. Българска наука, бр. 86, 2016 г.

 Д-р Милена Маринова от Института по етнография и фолклористика с етнографски музей при БАН разказва пред списание БГ Наука как се е насочила към етнологията  и чувствата, които изпитва, разговаряйки с хората.

 

Снимка 1: На терен в с. Търнак, община Бяла Слатина


РЕКЛАМА:

***

– Кога разбрахте, че етнологията е областта, в която искате да се развивате?

От последния курс съм, при който етнологията беше специализация в рамките на специалността „История”. В първи курс изучавахме етнография (етнология), която ми стана много интересна и реших да специализирам тази дисциплина.

 – Дисертацията, която сте защитили, е на тема „Българската сватба през ХХ век – динамика на промените“. Една изключително интересна тема за изследване. С какво Ви привлече?

Към темата ме насочи научният ми ръководител доц. д-р Ваня Жекова, на която съм много благодарна за концепцията, стояща в основата на дисертацията. Сватбата през ХХ в. в действителност е интересна за изследване, защото в нея се срещат и си взаимодействат както традиционните обреди, така и опитите за тяхната регулация и регламентация от страна на църковните и държавните власти.

Снимка 2: На терен с научния ръководител доц. д-р Ваня Жекова в с. Борован, Врачанско през първата година от докторантурата

– Какви впечатления оставиха у Вас хората, с които сте разговаряли на терен? И какви спомени и чувства са запазили те за техните сватби?

След работа на терен винаги се чувстваш щастлив от срещата и разговорите с хората, от съприкосновението с тяхната житейска мъдрост, но и тъжен, защото в селата се сблъскваш с нерадостната картина на останалите сами да доживяват старините си възрастни жители. За тях е интересно да поговорят с някого, а сватбата е много благодатна тема за събиране на теренен материал, защото всички имат какво да разкажат – едни за собствените си сватби, други – за сватбите на роднини, приятели, съседи. От дистанцията на времето хората правят оценки на промените, настъпили в сватбите, и някои намират съвременните за по-впечатляващи, а според други „някогашните” са по-хубави.

Снимка 3: На терен в с. Търнак, община Бяла Слатина. Събирам материал за дисертацията през третата година от докторантурата.

– Какви са съвременните тенденции? Отмира ли сватбата като ритуал днес или не – според личните Ви наблюдения?

Все по-често се среща съжителството без брак, но е трудно да се каже, че сватбата отмира. В съвременните сватби се наблюдава както интензивно навлизане на модели и елементи от чужди култури, така и възстановяване и интерпретиране на български традиционни обреди.


Европейска нощ на учените 2022 г.: