„Българска археология 2018“ – по пътеките на археолозите от изминалата година

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

На 14 февруари 2019 г., четвъртък, от 18.00 ч. Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ при БАН) ще представи дванадесетата национална археологическа изложба “Българска археология 2018”. По традиция изложбата представя най-интересните находки и богат илюстративен материал, плод на теренната работа на българските археолози през предходната година.

Глава на Аврелиян Ескус
Глава на Аврелиан от Улпия Ескус

Повод за организирането на изложбата е Празникът на археолога, 14 февруари. „За нас, посветилите се на тази толкова увлекателна професия, това е възможност в деня на празника да се почувстваме едно цяло, да видим и уважим резултатите от труда на своите колеги и да си припомним, че изследването на нашето минало не е елементарна надпревара, в която всеки се стреми бързо да открие най-много и най-впечатляващи обекти и артефакти, а сложен процес, в който всяка отделна спирка – теренна работа, документиране, консервация и реставрация, научна интерпретация, социализиране и довеждане на информацията до най-широките кръгове на обществото, има своето важно място“ – сподели новият директор на НАИМ при БАН доц. д-р Христо Попов.

Гробни дарове, Аполония Понтика
Гробни дарове, Аполония Понтика

Изложбата представя 250 експоната от 23 обекта и постери за общо 50 проучвания, различни като вид и хронология, от ранната праистория до Средновековието. Сред тях са продължаващите проучвания на пещерите Козарника и Бачо Киро, праисторическите селищни могили Юнаците, Дуранкулак и Козарева могила, къснобронзовият некропол при Балей, античните градове Аполония, Хераклея Синтика, Сердика, Филипополис и Улпия Ескус, средновековните български столици Преслав и Търново, и редица други. Впечатляващи резултати и интересни находки предоставиха мащабните спасителни археологически разкопки на античния обект при Покровник, Благоевградско по трасето на автомагистрала „Струма“.

Медальон с бик, Могила
Медальон с бик, Могила

Някои от най-впечатляващите находки са костено шило с врязана украса от късния палеолит от пещера Редака, костена игла за татуиране от селищна могила Дуранкулак, богато украсени съдове-урни от некропола на Балей, отлично запазена стъклена амфора от Покровник, глава от мраморна женска статуя от Хераклея Синтика и глава от статуя на император Аврелиан от Улпия Ескус, стъклени съдове и накити от некропола на Августа Траяна, Стара Загора, златен реликварен кръст от Трапезица, Търново.

Кръст, Трапезица
Кръст, Трапезица

Тази година съорганизатори на изложбата са 19 исторически и археологически музеи в страната, които предоставят находки от своите фондове. Това са: Националният исторически музей, Регионален археологически музей Пловдив, регионалните исторически музеи в Благоевград, Велико Търново, Видин, Добрич, Пазарджик, Плевен, Разград, София, Стара Загора, Хасково и Ямбол, Археологически музей „Старинен Несебър“ и историческите музеи в Белоградчик, Дряново, Панагюрище, Петрич и Севлиево.


РЕКЛАМА:

***

“Българска археология 2018” ще бъде отворена за посетители от 15 февруари до 14 април 2019 г. в Залата за временни експозиции на НАИМ на пл. Атанас Буров № 1.