Австралия е изправена пред „национална трагедия” заради сериозно засегнатата от пожарите популация на коалите

Безпрецедентните пожари, които бушуват в щатите Куинсланд и Нов Южен Уелс  в Австралия този месец са много тежък удар за популацията на коалите, едно от най-обичаните и емблематични животни в страната.

Когато коалите се чувстват застрашени, те се изкачват високо в клоните на дърветата и се свиват на топка, но този защитен механизъм може да им помогне при пожар, само ако огънят премине бързо ниско под тях. Властите изчисляват, че около 350 от близо 700-те торбести бозайници, обитаващи резервата край град Порт Макуори, са загинали в пламъците, с което са заличени приблизително две трети от местообитанието им в района или около 2000 хектара земя. Президентът на Koala Conservation Australia Сю Аштън заяви, че е силно обезпокоена от случващото се докато директорът на болницата Port Macquarie Koala Hospital Чейн Фланагън направо определи събитията като „национална трагедия“. Според Фланагън цифрата на жертвите може да се увеличи, тъй като допълнително много коали в момента страдат от дехидратация, защото пожарите са унищожили голяма част от евкалиптовите дървета в местообитанията им, от чиито листа те си набавят вода. Коалите изяждат около два и половина килограма евкалиптови листа дневно като дори отхвърлят такива, които не съдържат достатъчно количество влага.

Credit: Getty Images

„Поради интензивността на огъня и начина, по който коалите се държат при пожари, не храним много надежда за добър изход“, коментира и Аштън.


РЕКЛАМА:

***

Заради горската сеч, трафика, нападенията от кучета, болестите и глобалното затопляне популацията на коалите бе определяна като уязвима още отпреди пожарите (според оценката на IUCN Red List’s 2014) като фондация Koala Conservation Australia посочваше, че броят им е спаднал до 80 000 в цялата страна, което по всяка вероятност не е достатъчно за поддържане на репродукцията им в дългосрочен план и някои експерти смятаха, че видът е „функционално изчезнал”. Гоулд Коуст е загубил половината от популацията си от коали след заселването на района и допълнителното разделяне на този вече фрагментиран хабитат ще изолира още повече малките популации, увеличавайки кръвосмешенията сред тях, което ще доведе до израждане на новите поколения. Инцестът намалява генетичното разнообразие в даден вид и прави животните по-слаби и податливи на заболявания. Една от основните инфекции, заплашващи коалите, е хламидията. Някои проучвания на популацията на коала в Куинсланд сочат, че поне половината диви коали са заразени от болестта, съобщава New York Times. „Последиците от пожарите са катастрофални. Колкото по-слаби са животните, толкова по-малка е вероятността да оцелеят в това време”, казват от Dreamworld Wildlife Foundation.

Credit: Port Macquarie Koala Hospital 

„Пожарите са толкова опустошителни, че не можем да предвидим какво ще се случи”, допълва Фланагън. От своя страна Сю Аштън коментира, че тъй като коалите обикновено раждат само по едно малко веднъж годишно, това превръща всеки смъртен случай при тях в значимо събитие.

 

Превод: Елена Страхилова

По материали на Smithsonian


Европейска нощ на учените 2022 г.: