Астрономи изследваха атмосферата на екзопланета

екзопланета

Светове подобни на Gliese 3470 b са непонятни за слънчевата ни система. Странната планета с размери между тези на Земята и Нептун обикаля около звезда, която има едва половината маса на нашето слънце и е на около 100 светлинни години от нас. Първото подробно изследване на екзопланети беше проведено именно върху нея, след като астрономи направиха детайлно проучване на атмосферата ѝ.

За целта бяха използвани телескопите Хъбъл и Спитцер. С тяхна помощ бяха измерени различните честоти от звездна светлина, която поглъща и съответно отразява Gliese 3470 b. Това, което бе изведено като резултат е, че планетата притежава относително тънък слой атмосфера, съставена предимно от водород и хелий, казаха от НАСА. Това наподобява атмосферата на нашето слънце, с изключение на по-тежките елементи като кислород и въглерод. Анализите показват също, че планетата има огромно и скалисто ядро.

Изглежда, че Gliese 3470 b се е формирала в непосредствена близост до своята звезда, където е и до ден днешен. Това би обяснило защо планетата притежава толкова необикновена атмосфера. Според една хипотеза, атмосферата е в следствие на натрупан газов материал от първичния диск около звездата. Обикновено, когато това се случи, планетите се превръщат в газови гиганти познати като „Горещ Юпитер“, но в този случай, Gliese 3470 b е останала сравнително по-малка, вероятно защото газовият диск се е разсеял преди планетата да го абсорбира.

Превод: Христо Радославов


РЕКЛАМА:

***

Източник: Science


Европейска нощ на учените 2022 г.: