Арктика се затопля по-бързо отколкото са предполагали учените

Арктика се затопля по-бързо отколкото са предполагали учените

Арктика се затопля по-бързо отколкото са предполагали учените

Арктика се затопля по-бързо отколкото са предполагали учените


Направи дарение на училище!***

В арктическите региони, като столицата на Гренландия Нуук, са забелязани затопляния на температурите средно четири пъти по-бързо от останалата част на планетата.

Регионът се затопля почти четири пъти по-бързо от останалата част на Земята.

 

Арктика се нагрява с главоломна скорост в сравнение с останалата част от планетата ни. Нови анализи показват, че регионът на Арктика се затопля много по-бързо отколкото бяха прогнозите на учените. 

През последните четири десетилетия средната температура там се е увеличила почти четири пъти по-бързо от средната за света, съобщават изследователи на 11 август в Communications Earth & Environment.


Разбери повече за БГ Наука:

***

И това са само средните стойности. Метеорологът Мика Рантанен от Финландския метеорологичен институт в Хелзинки и нейни колеги установиха, че някои части от Северният ледовит океан, сред които е и Баренцово море (разположено между Русия и норвежкия архипелаг Свалбард), се затоплят до рекордните седем пъти по-бързо. Предишни проучвания показват, че има склонност средната температура в Арктика да се повишава до три пъти по-бързо, в сравнение с другите части на света, тъй като хората продължават да причиняват промяна в климата.

 

 

За да анализират истинския темп на ускореното затопляне (феномен, наречен „Арктическо усилване“), учените анализираха данни от наблюдения, осъществени от 1979 г. до 2021 г. В световен мащаб средното повишаване на температурата през това време е около 0,2°С на десетилетие. Но през същият период Арктика се затопля с около 0,75°С.

Дори и най-добрите климатични модели не се справят добре с възпроизвеждането на това затопляне, казват Рантанен и колегите ѝ. Неспособността на моделите да симулират реалистично минало затопляне на Арктика поставя под въпрос успеха им за проектиране на бъдещото затопляне.

Като цяло все още не е ясно къде е проблемът. Възможно е причината да е в това, че моделите се броят с правилното симулиране на чувствителността на арктическите температури към загубата на морски лед. Изчезващите сняг и лед (особено морският лед) са една голяма причина, поради която затоплянето в Арктика е с много висока скорост. Яркият бял сняг и лед създават отразяващ щит, който отблъсква входящата радиация от слънцето обратно в космоса. Но от друга страна откритите океански води или голите скали абсорбират тази топлина, повишавайки температурата.

Превод: Димана Георгиева

Източник: https://www.sciencenews.org/article/arctic-warming-faster-earth-climate-change


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.