Археолози намериха дрелка на 7500 години

AA Photo
AA Photo

Турски археолози откриха дрелка на възраст 7,5 хиляди години. По информация на Анадолската агенция, артефактът е намерен по време на разкопки в могилата Актопраклик, намираща се в северозападната провинция Бурса.

Археологически проучвания в този район се провеждат от 2004 г., а всички намерени артефакти се предават в археологическия парк музей под открито небе, в който експонатите запознават посетителите с начина на живот на древните хора, живели през неолита и халколита.

Въпросната находка представлява малка пръчка, в чийто край с помощта на връв е прикрепен кремък.

Изборът на този камък е обусловен от това, че кремъкът е най-твърдият и здравият от природните камъни. На наконечника на дрелката е придадена продълговата форма на куршум с цел да се повиши разрушаващото действие.

„Убедени сме, че подобни кремъчни камъни се явяват своего рода свредели, които се поставят в съвременните дрелки и винтоверти“ – подчертава професор Неджми  Карул от факултета по археология на Истанбулския университет, който е ръководител на разкопките в Актопраклик.


РЕКЛАМА:

***

След успешните изпитания на древния инструмент учените достигнали до извода, че той е използван за създаването на различни украшения.

„Бидейки много твърд минерал, кремъкът е позволявал да се продупчва и дърво, и други камъни. Подобни дрелки са били използвани при изработването на мъниста, каквито също са намерени в могилата“ – изтъква Карул.

 

Източник: ТАСС

Превод: Диана Фъртунова


Европейска нощ на учените 2022 г.: