Апоплектични удари – трите типа и какво да имаме предвид

Илюстрация на исхемичен инсулт - съсирекът е запушил кръвоносния съд. Blausen Medical Communications, Inc (CC BY 3.0)
Илюстрация на исхемичен инсулт – съсирекът е запушил кръвоносния съд. Blausen Medical Communications, Inc (CC BY 3.0)

Два от най-често срещаните сърдечносъдови проблеми, които водят до дълготрайно инвалидизиране или смърт, са сърдечните удари и апоплектичните удари (инсулт). Тази статия ще се фокусира върху апоплектичните удари, които според Световната сърдечна федерация са отговорни за 15 милиона сърдечносъдови проблеми годишно. Какви са различните типове инсулт? Как може да ги разпознаете? Какво трябва да сторите? И какво трябва да направите, за да намалите риска да получите такъв?

Технически има три типа апоплектични удари – два са доста подобни, а третия е много различен. Нека започнем, като разгледаме първия тип инсулт, който е най-често срещан и засяга 87% от всички случаи на апоплектичен удар, според American Stroke Association. Наречен е исхемичен инсулт. Исхемичен означава, че кръвните телца, които стигат до определен орган, като мозъка и сърцето, са били блокирани от съсирек и са спрели да се движат до мястото, на което трябва да отидат. Следователно сега знаем, че исхемичен удар означава, че се е оформил съсирек в мозъка и кръвта не може да достигне определени критични за функционирането на мозъка зони. Мозъкът е органът, който изисква най-много енергия в цялото тяло и има нужда от много кислород и глюкоза от кръвта, за да работи правилно. Ако блокираш артерии, които доставят това, тази част от мозъка започва да загива и получаваш инсулт.

Компютърно-томографско изображение на интрапаренхимен кръвоизлив (долна стрелка) и обграждащият го оток (горна стрелка). Credit: James Heilman, MD, (CC BY-SA 3.0)
Компютърно-томографско изображение на интрапаренхимен кръвоизлив (долна стрелка) и обграждащият го оток (горна стрелка). Credit: James Heilman, MD, (CC BY-SA 3.0)

Вторият тип инсулт се нарича ТИА – транзиторна или преходна исхемична атака. Както вероятно предположихте, след като има исхемичен в името, също включва съсирек в мозъка. Причината ТИА да е различен от исхемичния инсулт е това, че съсирекът, който блокира кръвните телца не остава там за дълго и накрая се разпада. Понякога ТИА е наречен „малък удар“. Въпреки, че този е по-малко сериозен от исхемичния инсулт, не чакайте да разберете дали симптомите ще изчезнат – обадете се на бърза помощ незабавно, тъй като няма да можете да разпознаете разликата между двата.

Третият тип се нарича хеморагичен инсулт. Той се среща много по-рядко от другите два, но има подобни симптоми. По време на този инсулт, вместо да се формира съсирек, самият кръвоносен съд в мозъка може да се пръсне. Това предизвиква кървене в заобикалящата го мозъчна тъкан. Докато лекарят обикновено ще третира исхемичния инсулт с лекарства за разбиване на съсирека, за да го премахне, хеморагичният инсулт се лекува по различен начин. Обикновено се сваля кръвното налягане (ако е високо) и се прави операция, за да спре кървенето.

Какво се случва, когато някой получава удар? Какви са признаците, за които да следим?


РЕКЛАМА:

***

Най-лесният начин да запомним на какво да обърнем вниамние е съкращението FAST – Face, Arms, Speech, Time. А именно:

Лице – Проверете лицето на човека, може ли да се усмихва правилно или е отпуснато от едната страна.

Ръце – Може ли да вдигне и двете ръце пред себе си? Или едната стои по-ниско от другата.

Говор – Има ли проблем с говора?

Време – Отчетете кога е настъпил инсултът и повикайте линейка възможно най-бързо.

Ако помолите човека да изплези езика си и той е под ъгъл, това също може да е симптом на инсулт.

Спирането на тютюнопушенето, пиенето, нездравословното хранене и повишаването на физическата активност, може да намалят риска от инсулт. Взимането на малка доза аспирин дневно може да намали риска от исхемичен инсулт, но в медицинското общество има спорове за и против това, тъй като аспиринът разрежда кръвта и може всъщност да направи хеморагичния инсулт много по-тежък.

Превод: Никол Николова

Източник: The Medical Frontier


Европейска нощ на учените 2022 г.: