Антоанета Маринкова, 28 г.: Науката и моя милост

Автор: Антоанета Маринкова от гр. София, 28 г. (не и на акъл;)), участник в конкурса Refresh Girls, Европейска нощ на учените 2019

Ако попитате мама, тя ще ви отговори, че моята роля се изчерпва с това да прекарвам голяма част от свободното си време на телефона. Точно така нарича тя smart устройството ми. Аз обаче имам малко по-различно разбиране. 🙂

Това е моят мини-технологичен свят. Не разполагам с телевизор вкъщи (освободила съм се от тези вредни излъчвания – буквални и преносни), затова телефонът е порталът ми към новините, където освен самата информация мога да получа обратни връзки, отзиви, различни гледни точки върху един ежедневен казус или обществено значим проблем.

Не отделям и финансови средства за закупуване на книги (от онези истинските – с корици и тайнствен аромат), но чета разнообразна онлайн литература, и повярвайте ми, усещането за потапяне в света на героите е напълно еднакво.

Мобилната ми имейл поща пък е досег до платформи като jobs.bg, получавам различни известия за всички полезни активности и събития, които ме вълнуват, а и най-вече е комуникация, свързана с работата ми – лесна и удобна, без дори да докосвам лаптопа и да го чакам да се зареди.


РЕКЛАМА:

***

Социалната ми роля включва възможността да снимам, публикувам и коментирам всичко, което сметна за нужно, че трябва да бъде споделено и да се реагира в дадената ситуация. Нека отбележа, че тук не визирам сигнали и клюкаро-махленски истории, а инциденти с животни, значими каузи и подобни. В този аспект технологията наистина се явява едно чудо не само за мен, а и за света, нещо, за което преди години (играейки на ръбче и народна топка на улицата) с моите набори не бихме си и представили, че ще съществува и че ще оказва такова влияние.

Науката е важна, тя носи развитие, прогрес и вяра в бъдещето. Аз самата едва ли бих живяла без всички тези технологични удобства, които ни се предлагат в днешно време – от кафемашина, прахосмукачка, микровълнова чак до епилатора… и любимия (на мама) телефон.

Извън представата за тези уреди и стандарта, осигурен ни от тях, смятам, че науката има поле да даде още много от себе си. Сферата, в която бих очаквала най-бързо (в рамките на поне 10 години) да видим качествени резултати от технологичните иновации, определено е медицината. Лекарства, препарати и техника, които биха лекували коварни болести, 3D принтирани човешки органи, стави и т.н. ще дадат надежда и по-качествен живот на милиони хора по света. Единствено не бих искала науката да се използва за разработки на оръжия и подготовка на военни конфликти. Това е и плюсът, и минусът на тези технологични новости – всичко започва и е на един клик разстояние. 🙂


Европейска нощ на учените 2022 г.: