Античен египетски фараон е може би първият познат на историята ,,гигант“

Вероятно това е черепът на древния египетски фараон Sanakht от Третата династия. Credit: Royal Anthropological Institute of Great Britain and Ireland
Вероятно това е черепът на древния египетски фараон Sanakht от Третата династия. Credit: Royal Anthropological Institute of Great Britain and Ireland

Предполагаемите останки на Sa-Nakht, фараон на Древен Египет, вероятно  са тези на най-стария човек-гигант, показва ново проучване.

Много митове изобилстват от истории за гиганти – от ледените великани в нордската митология до титаните, които воювали с боговете от древногръцкия пантеон. Все пак обаче гигантите са повече от просто мит. Ускореният и прекомерен растеж, състояние, познато като гигантизъм, може да се причини, когато тялото произвежда твърде голямо количество хормон на растежа. Това се случва заради тумор в хипофизната жлеза в мозъка.

Като част от актуално проучване на мумии, учени изследвали скелет, намерен през 1901г. в гроб близо до Beit Khallaf в Египет. По-ранни изследвания доказват, че костите датират от времето на Третата династия на Древен Египет, т.е. от около 2700г. пр. н. е.

Предишен труд показва, че мъжкият скелет, който вероятно е бил дълъг около 1,987м., трябва да е принадлежал на Sa-Nakht – фараон от Третата династия. Предишни проучвания на древноегипетски мумии сочат, че средната височина на мъжете по онова време е била около 1,70м., казва съавторът на научния труд Майкъл Хабит (Michael Habicht), който е египтолог в Института по еволюционна медицина към Университета в Цюрих.

По всяка вероятност владетелите на Древен Египет са се хранели по-добре и са били в по-добро здраве от обикновените хора, живели тогава, затова не е толкова изненадващо да са били по-високи от обичайното. Но все пак човекът, чиито останки учените са изследвали, е бил висок над 1,80м. Това означава, че е превъзхождал по височина Рамзес II – най-високият египетски фараон, познат на науката, който е живял повече от 1000 години след Sa-Nakht и е бил висок едва 1,75, твърди египтологът.


РЕКЛАМА:

***

В новото проучване Хабит и неговите колеги изследвали отново предполагаемите череп и кости на Sa-Nakht. Дългите кости на скелета дават сведения за ,,прекомерен растеж“, което е ,,ясен знак за гигантизъм“, добавя Хабит.

Тези открития навеждат учените на мисълта, че този древен египтянин вероятно е страдал от гигантизъм, което го прави първият в историята известен случай на това заболяване, казват изследователите. Не са познати други владетели, които да са били гиганти.

,,Изучаването на еволюционното развитие на болестите е от голямо значение за съвременната медицина.“ – заявява Хабит.

По времето на ранните династии в Египет ниският ръст явно е бил предпочитан, тъй като е имало ,,много ниски хора в свитата“, твърди Хабит. ,,Причината за това предпочитание невинаги е ясна.“

Все пак, понеже предполагаемите останки на Sa-Nakht били погребани в гроб на владетел, може би не е имало социална стигма по отношение на гигантизма по онова време, добавят изследователите.

Учените описват подробно своите открития в броя на списание The Lancet Diabetes & Endocrinology за месец август.

 

Превод: Михаела Цонева

Източник: Live Science


Европейска нощ на учените 2022 г.: