Антибиотиците могат да заменят операцията при някои деца с апендицит

За деца, които имат неусложнен апендицит, нехирургичното лечение може да означава, че те прекарват по-малко време в болница и не трябва да се справят с рисковете от хирургични усложнения.

Досега диагнозата апендицит почти винаги означаваше премахването на апендикса. Въпреки това, изследвания през последното десетилетие показват, че лечението на възпаления апендикс с курс на антибиотици може в някои случаи да предотврати апендектомията. Ново проучване установи, че възможността да се избере лечение с антибиотици може да доведе до по-добри резултати както за децата с апендицит, така и за лицата, които полагат грижи за тях.

Проучването, публикувано в медицинското издание JAMA, обхваща над 10 различни детски болници и 1068 деца на възраст между 7 и 17 години, постъпили в лечебните заведения с диагноза неусложнен апендицит. „Предишните изследвания при възрастни обхващаха случайни проучвания, за да определят ефикасността на различните методи за лечение на апендицит, но това не беше възможно при деца“, казва авторът на изследването д-р Петер Минечи, педиатричен хирург и съ-директор на Центъра за хирургични резултати на националната детска болница, САЩ.

Когато д-р Минечи и неговите колеги се консултирали с родителите преди да започнат изследването, те установили, че те няма да бъдат склонни да запишат децата си в проучванията, поради безпокойство за тяхното здраве. Въз основа на тази консултация, екипът разработва проучване, имитиращо как родителите и техните деца взимат решения при избора на здравна грижа, при постъпването им в болница с диагноза апендицит. 

 „Позволихме им да избират или операция, или неоперативно лечение, само с антибиотици“, казва д-р Минечи.


РЕКЛАМА:

***

От 1068 записани деца, 370 (малко над една трета) са избрали да опитат лечение само с антибиотици. Те са прекарали 24 часа в болницата, лекувани с венозни антибиотици, след което са се прибрали, продължавайки курсът си на лечение, приемайки перорални антибиотици за период от 7 дни. Останалите 698 са избрали да се подложат на операция. Проучването и при двете групи пациенти бе проведено за период от тридесет дни и за една година след оперативната намеса, за да се анализират последствията от интервенцията. 

Изследователите установяват, че 67,1% от децата, които са преминали антибиотично лечение, се възстановяват без усложнение и в рамките на едногодишния период на проследяване не са се нуждаели от апендектомия. Екипът установява още, че децата, които не са претърпели операцията, са преживели по-малко дни инвалидност – средно 6,6 дни, в сравнение с 10,9 дни за тези, които са претърпели операция.

Д-р Минечи споделя, че въпреки затрудненията при извършване на проучването, резултатите водят до важен извод: за деца, които имат неусложнен апендицит, нехирургичното лечение може да означава по – кратък болничен период и липса на рискове, свързани с хирургични усложнения. „Това, което мисля, че сме показали е, че неоперативното лечение с антибиотици е разумен избор“, казва той.

„Това е наистина важно проучване, което ще помогне на пациентите и техните семейства да вземат решения относно една от най-честите причини за операция“, споделя Дейвид Р. Флум, директор на Центъра за изследвания на хирургичните резултати в Университета във Вашингтон и главен изследовател на най-голямото сравнително проучване на резултатите от апендицит до момента. 

За родителите, които се опитват да вземат решение за здравословното състояние на детето си, д-р Дейвид Флум подчертава, че няма един правилен отговор и това, което работи най-добре за някого, вероятно е правилният избор. От медицинска гледна точка той споделя: „За хората, които търсят своеобразен единен подход и са готови да поемат по-високия риск от операция, има страхотни аргументи за апендектомия. При тази процедура шансът за повторна поява на апендицит е нулев. Но операцията идва с рискове, както на хирургическата маса, така и по време на възстановителния период“.

Важно е да се отбележи, че не всички пациенти, които постъпват в болницата с апендицит, имат възможност за избор. Всъщност само около 20 процента от пациентите, които са попаднали в 10-те участващи болници през периода на изследване, са били квалифицирани като подходящи за това проучване. Останалите са имали по-тежък апендицит и са имали нужда от апендектомия, обикновено в рамките на 24 часа след влизането в болницата. Но за тези деца, които отговарят на изискванията, антибиотиците може да са най-добрият курс на лечение и д-р Минечи подчертава, че е важно да се позволи на семействата да направят този избор.

Източник: https://www.popsci.com/story/health/appendicitis-antibiotics-children-surgery/

Превод: Веселина Балтова


Европейска нощ на учените 2022 г.: