Антибиотичната резистентност сред децата е заплашително висока

antibiogram.jpg

Нелечимите бактериални инфекции не са нещо, към което човек изпитва носталгия, но завръщането им в настоящето изглежда все по-реалистично. Повече от половината от децата с инфекции на пикочните пътища (ИПП) носят бактерии, които са резистентни към някои от стандартните антибиотици. Резистентността към алтернативните антибиотици все още се среща по-рядко, но съществува тенденция към възникването и на такава.

Съобщения за нарастваща резистентност към антибиотиците се появяват от десетилетия, но обзор на British Journal of Medicine събира доказателствата на едно място, комбинирайки резултатите от 58 проучвания, извършени в 26 страни и засягащи ИПП, причинени от E. coli. Тази бактерия е отговорна за повече от 80% от ИПП в световен мащаб. При изследваните 77 783 деца, резистентността към ампицилилин е била норма, а не изключение.
Авторите разделили проучванията в две категории: проведени в страните-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) и проведени в останалата част от света. В страните от OECD, резистентността към ампицилин била 53,4%, а в останалите – 79,8%.

При други антибиотици разликата е още по-внушителна – само 2,1% от инфектираните деца в OECD носят бактерии, които са резистентни на ципрофлоксацин, докато в останалата част от света, те са 12 пъти повече – 26,8%.
Авторите подозират, че разликата се дължи на факта, че в страните извън OECD антибиотиците често са достъпни без рецепта. Доктор Céire Costelloe от Imperial College London казва в изявление: „Резултатите предполагат, че предходната употреба на даден антибиотик повишава последващия риск от възникване на резистентност при E. coli към него – за период от над 6 месеца след лечението.”
Когато бактериите развият резистентност само към един антибиотик, в последствие това може да се случи и с други, а множествената резистентност е изключително притеснително явление. “Инфекциите, причинени от резистентни бактерии водят до два пъти по-голям риск от заболеваемост и смъртност и са свързани с повишени разходи за здравеопазване” – отбелязват авторите. Антибиотиците, които се използват за лечение на инфекции, причинени от резистентни микроорганизми, са твърде скъпи са страните, които не са част от OECD.

ИПП не просто са болезнени, но при децата могат лесно да доведат до увреждане на бъбреците и дори бъбречна недостатъчност.
Според професор Грант Ръсел от Monash University, Австралия, това трябва да отрезви лекарите и медицинския персонал. „Тези открития се противопоставят на много от установените практики” – пише той.
Ръсел отбелязва, че антибиотиците не трябва да се предписват веднага, при лечението на инфекции, при които 20% от изолатите са резистентни. Това е така при две от четирите изследвани лекарства от страните от OECD и при три от останалите държави. В много отделни страни, резистентността е дори по-висока и засяга и четирите препарата. Ръсел казва, че лекарите трябва да използват „антибиотичната история” на пациента и да сменят антибиотиците, които предписват на децата.

Превод: Росица Ташкова
Източник: http://www.iflscience.com/


РЕКЛАМА:

***


Европейска нощ на учените 2022 г.: