Ами, ако извънземни наблюдатели са се опитали да се свържат с нас, но никой не ги е чул?

slide_21-Credit-John Webb Dept of Astrophysics UNSW.jpg
Докато учените напредват в търсенето на друг живот във Вселената, двама астрофизици предлагат начин да сме сигурни, че не пропускаме сигнал, ако извънземни наблюдатели също се опитват да се свържат с нас.
Рене Хелър от Института по астрофизика в Гьотинген, Германия и професор Ралф Пудриц казват, че имаме най-голям шанс да засечем сигнал от Космоса, ако предположим, че извънземните наблюдатели използват същите методи за търсене като нас.Тук, на Земята, космическите изследователи са съсредоточили усилията си главно върху търсене на планети, които са твърде далеч, за да се видят директно. Те ги изучават чрез проследяване на сенките, които хвърлят, преминавайки пред собствените си звезди.

Измервайки затъмняването на светлината, която звездата излъчва, по време на преминаването на планетата по орбитата си около нея, учените събират огромно количество информация, дори без да са способни да виждат самата планета.
Използвайки методи, които им позволяват да изчислят средната стойност на светлина на звездите и температурата на повърхността им, учените вече са идентифицирани десетки места, където потенциално може да съществува живот.

transit_and_eclipse-credit Josh Winn.png
В доклад, който скоро ще бъде публикуван в списание Astrobiology, Хелър и Пудриц обръщат телескопа обратно, за да попитат какво ще стане, ако извънземни наблюдатели открият Земята, докато преминава пред Слънцето?
Ако тези наблюдатели използват същите методи, като учените на Земята, то, според изследователите, човечеството трябва да обърне взора си към „транзитната зона“ на Земята – тясното пространство, през което преминаването на планетата ни пред Слънцето може да бъде детектирано.
„Невъзможно е да предскажем дали извънземните използват същите техники за наблюдение – казва Хелър. Но те ще трябва да се подчиняват на същите физични принципи, както и ние, а преминаването на Земята пред Слънцето са очевидният метод, чрез който да ни открият.“

Транзитната зона е богата на звезди-домакини за планетарни системи, като предлага приблизително 100 000 потенциални обекта, всеки от които е възможно да бъде обикалян от обитаеми планети, твърдят учените – а това е само броят, който сме способни да отчетем чрез съвременните радиотелескопи.

„Ако на някоя от тези планети живеят интелигентни наблюдатели, те може би вече са идентифицирали Земята като обитаема много отдавна и е възможно днес да получаваме техните сигнали“- пишат Хелър и Пудриц.
Въпросът за осъществяване на контакт с други светове не е просто хипотетичен – няколко проекта са в ход – както за изпращане на сигнали от Земята, така и за търсене на такива, които са били изпратени директно или са „изтекли“ покрай някакви препятствия, вероятно пътували в продължение на хиляди години.


РЕКЛАМА:

***

Хелър и Пудриц предлагат Breakthrough Listen Initiative, която е част от най-задълбоченото търсене на извънземен живот, провеждано някога, да увеличи шансовете си за успех, като концентрира търсенето на сигнали в транзитна зона на Земята.

Превод: Росица Ташкова
Източник: https://www.sciencedaily.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: