Алкохолът в умерени дози има благотворно влияние върху организма

pernodsampling.jpg

(Материала е публикуван в 35-ти брой на сп. „Българска Наука“)

 

http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/pernodsampling.jpgАлкохолът в умерени дози има благотворно влияние върху организма, но приемът на алкохол може да има и нежелани отрицателни ефекти  

По една алкохолна напитка на ден може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, се казва в резултат от 30 годишно изследване. Трудът, публикуван в British Medical Journal, показва, че има от 14% до 25% намаляване на сърдечно-съдовите заболявания при хората, които умерено консумират алкохол, в сравнение с въздържателите.
Друго изследване показва, че алкохолът увеличава „добрия“ холестерол.

Експерти обаче твърдят, че ако сте въздържател, тази новина не е причина да започнете да пиете. Алкохолът може да бъде заместен от физическа активност и балансирана здравословна диета.


РЕКЛАМА:

***

Многогодишни проучвания сочат, че пиенето на алкохол в умерени дози може да донесе и някои ползи за здравето.

Този преглед показа, че общият риск от смърт е по-нисък за онези, приемали малки количества алкохол от 2 до 15 грама, в сравнение с въздържателите. Половин халба бира съдържа 8 грама чист алкохол.

Изследователите също така казват, че редовното умерено пиене намалява всички форми на сърдечно-съдови заболявания с до 25%.

Освен това, консумацията на малки количества алкохол е оказала благотворно влияние върху намаляването на броя на сърдечните удари, инсултите, смъртните случаи, но рискът се увеличава значително при по-тежки форми на алкохолен прием.
Доказано е, че бялото вино леко снижава кръвното налягане. А червеното вино повишава кръвното налягане. То забавя стареенето, действа противораково, съдоразширяващо и антитромболитично, предпазва от тромбоза, атеросклероза, исхемична болест на сърцето, анемия и болестта на Алцхаймер. Освен това, червеното вино намалява усещането за дистрес.
Австралийски диетолози смятат приема на до 150 милилитра червено вино плюс салата от домати, скилидка чесън и шепа бадеми на ден като средство за удължаване на живота. Те препоръчват до шест чаши вино на седмица.
Внимание! Танинът в червеното вино (2 600 милиграма на 1 литър вино) е антиоксидант, но увеличава стомашната киселинност и не се понася добре от хората с язва на стомаха или с гастрит.
Ползата от алкохола я има, но – само при прием на умерени количества и при добро качество на напитките.
Всеки човек има индивидуална поносимост към алкохола. Тя зависи от възрастта му, неговия тренинг, моментното му състояние, мезето. Много по-бързо се напиват несвикналите да пият, юношите, старците, гладните, болните и алкохолиците (при последните прагът на поносимост е спаднал поради цирозата на черния дроб, който все по-трудно детоксикира организма).
Мазното мезе – орехи, сланина, обилно полята с олио или зехтин салата, мазни маслини – забавя резорбцията на алкохола в стомаха и съответно – скоростта и тежестта на опиването.
Каква е обратната страна на медала?
Все пак, нека не забравяме и, че алкохолизмът е на четвърто място в света като причина за  смъртността, като 75% от смъртните случаи в следствие от алкохолизъм са свързани с чернодробна цироза. Поради това заболяване по около 3 милиона души по целия свят умират всяка година.
Ако всеки ден, без прекъсване, един алкохолик приема по 160 милилитра абсолютен алкохол (това се равнява на 5 л. бира или 2 л. вино, или 0,5 л. концентрат) то вероятността той да бъде сполетян от чернодробна цироза се увеличава с ок. 30 пъти, в сравнение с непиещия човек.
Ако при мъж, системно злоупотребяващ с алкохол, цирозата може да се появи след 8 до 10 години, то при жена, системно злоупотребяваща с алкохол, цирозата може да се появи още на петата година.
От СЗО посочват, че нарастването на доходите води до увеличаване на употребата на алкохол
Алкохолът причинява близо 4% на сто повече смъртни случаи, отколкото СПИН-а, туберкулозата или насилието, предупреждават от СЗО.
В България всеки българин над 15-годишна възраст изпива средно по 10-13 литра алкохол годишно. (За сравнение, всеки руснак изпива по около 18-20 литра годишно.) У нас пият редовно 55% от работещите мъже и 33% от работещите жени. Според друго изследване – 70% – общо за мъжете и жените. Други данни сочат, че у нас пият – 82% от мъжете и 68% от жените. А около 7% са алкохолно зависими.
 Средната дневна консумация на алкохол у нас е 45 грама за мъжете и 22 грама за жените.
При възможност да се посочат до три отговора в анкетата, анкетираните са посочили, че: 77% предпочитат виното, 68% – бирата, 54% – ракията, 38% – водката, 22% – уискито, 12% – джина, 2% – коняка.
Алкохолик се става не от вино или от бира, а – от концентрати!
Ако едно дете започне да употребява алкохол на 10-годишна възраст, то ще стане зависимо от него само след 6 месеца. 16-годишните пък развиват алкохолизъм след две години, докато млад човек на 21 г. трябва да пие 10-15 години, докато се превърне в алкохолик.
Алкохолът намалява мозъчната активност, нарушава равновесието, говора, зрението и концентрацията.
Алкохолът е причина за криминални престъпления, домашно и улично насилие, самоубийства, удавяния, пожари, инциденти на работното място, пътно-транспортни произшествия.
Бременните жени трябва изцяло да се въздържат от прием на алкохол, понеже алкохолът е 10 пъти по-токсичен за плода, отколкото – за майката и, освен това, 40% от него преминават в майчината кърма.

Неделин Бояджиев
По материали от:
 http://www.bbc.co.uk/


Европейска нощ на учените 2022 г.: