Александър Найденов: Качественото образование е най-смислената инвестиция!

Интервюто е дадено за Uspelite.bg, които го предоставят на „Българска наука“

5795bf967c03e

Александър Найденов живее в Берлин в по-голямата част от времето си. Поне 3 месеца в годината е в България, покрай различните си проекти, които развива. Определя себе си като „,врeмигрант“ между Берлин и София. Той е от хората, които от разстояние работят върху подобряването на страната ни. Съосновател и движеща сила е в неправителствената организация „Обединени идеи за България‘“насърчаваща социалното предприемачество и граждански инициативи в България. Централният проект на организацията е инкубаторът за социални иновации „Идеите – това сме ние, който в рамките на четири дни всяка година събира повече от 100 млади и амбициозни българи от страната и чужбина и им дава възможността да създадат проекти за решаване на проблеми в различни сфери в България. Александър се занимава и с проекта „Времигрант„, чиято мисия е да подкрепя предприемачи, които се завръщат в България или които търсят пазари за своите продукти в чужбина. Работил е също в българо-немската организация „Хъшове, която помага и подкрепя българските студенти, учащи в Берлин и Бранденбург. Сега започва ново начинание. Той ще отговаря на въпросите ни като съосновател и маркетинг мениджър на германската компания Paper Hive, насочена към академичните среди и издателствата в този област.

От проект, обединяващ българи в страната и чужбина зад смели каузи, към проект за академичните среди. Какво за теб са образованието и науката?

Ако приемем, че говорим за качествено образование, то то е най-смислената инвестиция, застраховка и изравнител. И в личен, и в обществен план. Застраховка срещу това, обществото ти лековерно да вярва на лъжи; инвестиция в това, достойно да изкарваш доходите си и поне частичен изравнител между хора, тръгващи от различни изходни позиции. Образованието – и по-точно създаването на условия то да се случва и култура то да бъде ценено – трябва да е основен приоритет на едно семейство и на едно общество.

За близо 5 години с ОИБ досега сме организирали образователни проекти и събития за хиляди млади хора (форумът за социално предприемачество „Идеите – това сме ние“ ще се състои за 5-ти път между 3-ти и 6-ти септември); с PaperHive помагаме на учени и студенти по цял свят да четат и вникват по-бързо и в най-сложните научни текстове.


РЕКЛАМА:

***

Прочетете цялото интервю тук.

Изтеглете новия 91. брой на сп. Българска Наука тук.


Европейска нощ на учените 2022 г.: