Алекс Хонолд – катерачът, който отново стана пръв сред първите, след като „Капитана“ не му се опря

Капитана (El Capitan) в Йосемити.
Капитана (El Capitan) в Йосемити.

В началото на юни катерачът Алекс Хонолд покори един от най-предизвикателните върхове на Йосемити, без осигуровка.

Най-добрият катерач покори най-трудната скална стена за катерене в Национален парк Йосемити, без 1 въже, седалка или карабинер. Болдър катерачът, отново стана пръв сред първите, доказвайки, че човек няма граници, изкачвайки 914 метра на солово катерене.

„Болдър“ катеренето или соловото катерене се характеризира с високо ниво на екстремност, поради факта, че катерачите не са осигурени и обезопасени от никакви въжета и други алпийски инвентари. Рискът от фатален край е особено висок, а място за грешки просто няма.

На 3 юни, Алекс Хонолд, 31 годишен катерач от Сакраменто, Калифорния, изкачи за по-малко от 4 часа, скалата “El Capitan” или т.нар. „Капитана“, без никаква осигуровка. Скалата е висока 3000 фута (914 м.) и може да се сравни с височината на небостъргач, а Хонолд на моменти дори е бягал по нея, казват репортери от National Geographic.

Това не е първият път, в който Алекс се среща с „Капитана“. През ноември катерачът направи опит за покоряване, но се отказа, след 1 час.


РЕКЛАМА:

***

„Това е като „кацането на луната“ за болдър-катерачите“, казва един от най-добрите сред тях, Томи Калдуел.

Маршрутът, който Хонолд е избрал, наречен „Фрийрайдър“, не е сред най-трудните, но е сред най-сложните по отношение на различните техники на катерене, които са нужни. Задачата допълнително се усложнява от височината на скалата и психическото предизвикателство, да надделееш пропастта под теб, знаейки, че не си осигурен и че една грешка, ще те остави в историята на соловото катерене.

Алекс Хонолд явно има „нечовешко“ спокойствие, което е доказано от невролози през 2016 г., които го изследвали чрез ядрено-магнитен резонанс, за да проучат как мозъчният му център на страха, амигдалата, се различава от този на останалите хора. Интересно е, че когато катерачът наблюдава трудни и тревожни образи, мозъкът му съчетава чувството на страх с усещането за награждаване и удовлетворение, което подсказва, как Алекс, успява да потисне ужаса, катерейки всеки нов отвесен ръб и всяко ново „болдър“ предизвикателство.

Превод: Елена Господинова

Източник: Live Science


Европейска нощ на учените 2022 г.: