Търсене
Close this search box.

Активист от времето на Холокоста разговаря с гостите на погребението си

Активист от времето на Холокоста разговаря с гостите на погребението си

Активист от времето на Холокоста разговаря с гостите на погребението си

Активист от времето на Холокоста разговаря с гостите на погребението си


Направи дарение на училище!***

 

Активистът  от времето на Холокоста Марина Смит успява да отговори на въпроси по време на погребалната си церемония, благодарение на новата технология – казва нейният син.

Г-жа Смит почина през юни на 87-годишна възраст, но видео технологията, създадена от фирмата на нейния син, дава възможност на присъстващите на погребението ѝ да задават въпроси за живота ѝ и да я гледат, как тя отговаря на тях.
Стивън Смит отговаря, че това позволява на майка му да присъства „в известен смисъл“.

Неговата компания предвижда още много приложения за своята „разговорна видео технология“.
Използването на технологията на погребението на г-жа Смит беше разкрито за първи път от The Telegraph.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Г-н Смит, главен изпълнителен директор и съосновател на StoryFile, заявява пред BBC, че технологията дава възможност да се проведе разговор с починалия, „сякаш той е там и ще ви отговори“.
Той заявява още, че чрез нея майка му представя „най-важните аспекти от живота си на хората, които са я обичали най-много и това е било много значимо за тях“.
Думите на майка му са нейни собствени, а не създадени от изкуствен интелект (ИИ), подчертава г-н Смит.

И как работи?

За да направи разговорно видео, човек трябва да направи запис, още докато е жив, отговаряйки на многобройни въпроси за живота си.
След смъртта на този човек, ИИ система избира подходящи клипове за възпроизвеждане в отговор на въпроси на хора, гледащи видеото за възпоменание, а лицето във видеото изглежда, че слуша и отговаря. Роло Карпентър, който създава чатбота CleverBot – и няма връзка с компанията StoryFile на г-н Смит – твърди, че системата не се опитва да конструира свои собствени отговори и не използва ИИ, за да измисля отговори.

„Това е просто избиране от предварително записан набор от поредици и умело позволяване на хората да ги накарат да бъдат възпроизведени“, казва още той.

 

Взаимодействие със знаменитости

Г-жа Смит е съосновател на Националния център за Холокоста в Нотингамшир, откъдето ръководи успешна образователна програма за Холокоста. През 2005 г. за работата си тя получава Орден на Британската империя.

Докато работят върху създаването на интерактивни холограми на оцелели от Холокоста за USC Shoah Foundation, основателите на StoryFile се докосват до идеята за компанията. Фирмата вижда широка гама от възможни търговски приложения за технологията, от обслужване на клиенти до продажби. Освен това насърчава някои известни съвременни знаменитости да документират кариерата си с помощта на технологията, включително актьора от Star Trek Уилям Шатнър, с чието видео може да се взаимодейства на уебсайта на компанията.

 

Командир Спок и капитан Джеймс Т. Кърк, изиграни от Леонард Нимой и Уилям Шатнър, на снимката тук в оригиналната серия.

 

В бъдеще, г-н Смит предвижда свят, в който хората ще документират живота си непрекъснато, като предполага, че потребителите могат да „говорят с вас на 18 години, когато сте на 50, или да запознаете децата си с вас самите на 16 години“.

По-рано се е предполагало, че ИИ може да се използва за създаване на напълно синтетични версии на мъртви хора. Но г-н Смит отхвърля идеята, че сегашната технология е способна на това: „Всичко в нас е толкова уникално за нас“, казва той. „Няма начин да създадете моя синтетична версия, въпреки че може да изглежда като мен.“
Г-н Карпентър се съгласява, като казва, че използването на сегашната ИИ технология за създаване на „компютърно генериран“ човек би рискувало „да се поставят думи в устата на починалия, което би било много по-лошо от това, и публиката да повярва на тези думи“.

Ограниченията на ИИ събеседниците бяха демонстрирани от BlenderBot 3 на Meta, който беше критикуван за обидните забележки и нелицеприятни неща за съоснователя на компанията Марк Зукърбърг.
Meta заявява, че това е прототип, създаден с изследователски цели, като добавя, че е предупредил потребителите, че могат да очакват от него да каже неща, които в идеалния случай не трябва.

 

Превод: Айтен Кязимова

Източник: https://www.bbc.com/news/technology-62552696


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.