Айнщайн и модата

Чуй статията:

 

Автор: Мая Джамбазова

Алберт Айнщайн е един от най-известните физици на 20-ти век. През голяма част от живота си съперничи в науката на шведа Нилс Бор. Има два брака, единият със сръбската математичка и физичка Милева Марич, от която има три деца – две момчета и едно момиче и другият с Елза Лювентал, от която няма деца.


РЕКЛАМА:

***

Тъкмо Елза имала доста пререкания с Алберт по повод начина му на обличане. Втората съпруга на учения му повтаряла, че трябва да изглежда по-представително. Два анекдота са показателни за отношенията им по тази тема:

Съпругата на Айнщайн често му казвала, че трябва да се облича по-добре, когато отива на работа.

– Защо да го правя? – питал неизменно той. – Там всички ме познават.

Когато дошъл денят да говори на първата си голяма конференция, тя го помолила настоятелно поне този път да се облече както трябва.

– Защо да го правя? – отново попитал Айнщайн. – Там никой не ме познава.

 

Елза, съпругата на Айнщайн, му напомнила преди едно интервю да се преоблече, за да изглежда по-прилично. Очевидно ядосан той отвърнал:

– Ако искат да видят мен, ето ме. Ако искат да видят дрехите ми, отвори им гардероба и им покажи наредените костюми.

 

Твърди се, че именитият физик често обличал един и същ сив костюм сутрин. Като цяло общото впечатление е, че е бил доста немарлив към външността си, тъй като е предпочитал да носи все едни дрехи, независимо каква е модата. Сред любимите цветове на Айнщайн за собственото му облекло е тъкмо сивият. Но обличането с едни почти несменяеми дрехи, не означава, че ученият е бил с ниска лична хигиена. Той не е обичал да робува на тенденциите при облеклото и е предпочитал класически костюми, които да носи в ежедневието си.

Ето какво казва Алберт Айнщайн за чорапите:

На младини забелязах, че големият пръст на крака рано или късно прави дупка на чорапа. Затова спрях да слагам чорапи.

Това показва непретенциозността на физика по отношение на външния вид.

И въпреки че създателят на теорията на относителността е скаран с модата, това не му пречи да се превърне в попикона, макар по отношение на интелекта и развитието на науката през 20-ти век.


Европейска нощ на учените 2022 г.: