Адронният колайдер работи отново, очакват се нови открития.

cernn.gif

http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/cernn.gifГолемият адронен колайдер, най-мощният ускорител на заредени частици, строен някога на Земята, е пуснат отново в действие след две години модифициране, съобщават от ЦЕРН.
В неделя сутринта по един от тунелите на колайдера са „изпратени“ „първите“ протони, при сравнителни ниски енергийни нива. До месец се очаква да се възобнови изцяло ускорението и стълкновението на елементарни частици, при енергия до тринадесет тераелектронволта, което сочи, че капацитетът на колайдера е увеличен двойно в сравнение с предното му използване.       
При предното включване се получиха доказателства за съществуването на частицата Хигс – бозон, предсказана от Питър Хигс http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Higgs през 60-те години на 20 век.  Тя описва електромагнитното, слабото и силното взаимодействие на всички елементарни частици.
Сега се планира да се установят така наречените „суперсиметрични частици“. Тяхната поява би била първото доказателство за съществуването на „тъмна материя“, предсказана досега само теоретично от учените, впрочем също както и Хигс-Бозона. Евентуалното откритие се очаква след провеждането на пълноценни експерименти, или около 2016-2018 г.

 

 РЕКЛАМА:

***


Европейска нощ на учените 2022 г.: