Адреналинът

Адреналинът (наричан още и епинефрин) е хормон и невротрансмитер, иначе казано – преносител на неврони. Той се  синтезира от аминокиселините фенилаланин и тирозин и се отделя от жлези, като се произвежда и в невроните от централната нервна система, откъдето се транспортира по кръвоносната система из различните части на тялото. Нарича се още и хормон на стреса, тъй като при стресови ситуации като страх, гняв, опасност, силно физическо натоварване и др., синтезът на адреналин значително се усилва, така че той влияе и на емоционалното състояние.

Когато организмът се намира в състояние на покой, нивата на адреналина в него са в нормални количества. Когато тези количества се повишат, това води до бледост, потене, тревожност, повишено кръвно налягане; докато симптомите при падането на тези нива са: отпадналост, замаяност, ниско кръвно налягане, гадене и др. 

Основната роля, която адреналинът играе в организма, е да го подготвя за успешно справяне с внезапно възникнали сложни ситуации. Най-важните функции, зависещи от него са: повишаване на въглехидратната обмяна, преносът на нервни импулси, повишаване на артериалното налягане, възбуждане на дихателния център, повишаване на нивото на кръвната захар и основната обмяна.
Ефектът от влиянието на адреналина обикновено е кратък, максимум до около пет минути, което се дължи на краткия момент на силно вълнение, предизвикал повишаването му.

Отделянето на адреналин при скок с парашут или бънджи, например, носи толкова силни емоционални усещания, че човек запомня този момент за цял живот. Адреналин в живота на хората носят също така спортът, активният отдих и дейностите, предизвикващи поддържането на такива нива адреналин, съпътствани от усещането за необходимост от борба или бягство, високите скорости или най-общо казано – риска.

Колие Адреналин

Ние предлагаме колие „Адреналин“ изработено от медицинска стомана. Ако желаете, можете да си изберете богата гама продукти от онлайн
магазина ни с различна научна тематика тук.