8 от най-популярните научни митове, които всъщност са развенчани

Empire-State-nydailynews.jpg
antarctica-by-tak-flickr-laweekly.jpg
bat_mancunianmatters.co_.uk_.jpg
empire-state-building-lightning_7-themes.jpg

В колко от тях все още вярвате?

1. Не бива да ядете сладолед, ако сте болни

Някои хора мислят, че яденето на сладолед повишава отделянето на секрети, а никой няма нужда от повече секрети в този момент. За щастие това не е вярно, така че спокойно може да облекчите възпаленото си гърло с една доза замръзнала наслада!

2. Водата провежда електричество

Всички знаем, че трябва бързо да напуснем водата, ако започне гръмотевична буря, тъй като смятаме, че водата провежда електричество. Всъщност, проблемът не е водата. Дестилираната вода почти не провежда електрически ток – примеси като минерали и прах са виновниците за проводимостта ѝ.

3. Прилепите са слепи

Ако съдим по израза „сляп като прилеп”, лесно може да заключим, че прилепите имат много лошо зрение. Истината е, че всички прилепи виждат, въпреки че предпочитат да използват ехолокация, за да се ориентират в пространството.

4. Кръвта посинява, когато се насити с кислород

Кръвта винаги е червена, а наситена с кислород става по-тъмно червена. Синият цвят, който виждате, когато погледнете вените си, е резултат от множеството слоеве тъкани, които изменят възприемания цвят.

5. Златните рибки имат лоша памет

Друг подвеждащ „факт”, който често чуваме е, че златните рибки не са способни да запомнят нищо за повече от три секунди. Едно 15-годишно момче от Австралия провело експеримент, за да докаже, че това не е вярно. То установило, че рибките могат да свържат местоположение – парче от Лего – с храна, дори след като парчето е било премахнато и върнато на мястото си след месец.


РЕКЛАМА:

***

6. Ще умрете, ако ви удари стотинка, хвърлена от последния етаж на Емпайър Стейт Билдинг

Височината не е единственият фактор, който трябва да се има предвид в този случай. Поради редица други фактори, като съпротивление на въздуха, формата на стотинката и крайната ѝ скорост, стотинка, изпусната от Емпайър Стейт Билдинг не би причинила сериозни наранявания на никого. В действителност, според Today I Found Out, “дори да я изпуснете от самолет, който лети на 11 километра над земята, стотинката няма да нарани човека, когото е ударила.”

7. Мълнията никога не удря едно и също място втори път

Това твърдение  е много далеч от истината. Често едно и също място бива поразявано отново и отново, какъвто е случаят с Емпайър Стейт Билдинг, която е удряна от мълния над 100 пъти годишно.  

8. Сахара е най-голямата пустиня на Земята

 Това е вярно, ако си представяте гореща и пясъчна пустиня, но пустинята просто трябва да бъде суха и негостоприемна, за да се нарече такава. Тъй като над Антарктида годишно падат едва 2 кубични сантиметра вода и е обитавана от ограничен брой животински видове, именно тя е най-голямата пустиня на Земята.

Превод:  Росица Ташкова

 Източник: http://thescienceexplorer.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: