6 начина да бъдете устойчив турист в помощ на планетата, местната икономика и дивата природа

ООН нарече 2017-та Международна година на устойчивия туризъм в подкрепа на развитието – възможност за повишаване на световната осведоменост върху това как отговорното пътешестване може да изиграе роля за положителна промяна.

Трите опорни точки на устойчивия туризъм са да се практикуват съхраняващи околната среда действия (редуцирай, използвай многократно, рециклирай), да се защитава културното и природното наследство (да се реставрират исторически сгради, да се защитават застрашени видове) и да се осигурят материални социални и икономически облаги на местните общности (варирайки от защита на правата на коренното население до подкрепа за равнопоставеното заплащане на работниците). А ето и 6 неща, които пътешествениците могат да правят, за да намалят своето въздействие върху планетата:

Избягвайте самолетите и предпочетете влаковете.

Станете част от т. нар. бавно пътуване, като посетите по-малко места и прекарате повече време в тях. Пътуването с влак е добър начин да направите това. По този начин не само ще получите по-дълбоко усещане за съответното място, но и ще намалите въглеродния си отпечатък. Някои от любимите дестинации за пътуване с влак включват Индия, Югоизточна Азия, Източна Африка и Китай.


РЕКЛАМА:

***

Дарете, но по правилния начин.

Много пътешествиници с добри намерения носят със себе си сладки, използвани дрехи, книги и средства за писане, които да подарят на децата и местните, за да подпомогнат тяхното развитие. За жалост, подобни дарения често водят до нежелани последствия – те могат да породят общностен конфликт и да насърчат местното население да разчита на туристите и да проси. В някои части на Азия първите английски думи, които децата научават, са „Дай ми сладко.“

По-добре е да дарите – независимо пари или вещи, на достойни местни организации, които разработват програми за социално подпомагане, или на международни организации, които си партнират с тях. Пример за такава организация е Pack for a Purpose.

Кажете „Не“ на пластмасата.

Голямото тихоокеанско сметище“ представлява въртяща се маса от човешки отпадъци, разпростираща се на хиляди километри в океана и включваща безброй изхвърлени пластмасови бутилки и торбички, разграждането на които, ако това изобщо някога се случи, би отнело стотици години, като междувременно унищожава водните екосистеми.

Бъдете част от решението, като изберете местна пречистена вода в рециклируеми стъклени бутилки и като носите пазарски чанти в багажа си, които да използвате, когато щурмувате уличните пазари и магазини. Това не само ще намали разхищението на пластмаса, но и по този начин ще намалите въглеродния си отпечатък – петролните продукти са основен елемент в производството на пластмасови бутилки и торби.

Проучете тур оператора си.

Когато разчитате на услугите на тур оператор, можете да му зададете три въпроса, преди да се запишете: Какви са практиките на Вашата туристическа компания по отношение на опазването на околната среда? Можете ли да ми дадете пример по какъв начин Вашите екскурзии подкрепят и помагат за опазването на дивата природа и културното наследство? Наемате ли местни гидове при своите екскурзии?

Ако за три дни тур операторът не може да предостави ясен отговор, потърсете друг оператор.

Подкрепете истинската местна икономика.

Местните изделия и сувенири не винаги са по-евтини, но купуването им осигурява директен положителен ефект на вашия принос към икономиката.

Например, в Канкун някои магазини за сувенири продават „традиционни“ шапки сомбреро, внос от Китай, тъй като те струват по-малко, докато селските артисти, които ги правят ръчно, продават по-скъпо. Разликата не е само в цената. Купуването на истинските сомбрерос подкрепя местното културно наследство и осигурява необходимата работа на местните, които ги създават.

Никога не купувайте продукти от дивата природа – точка!

При едно мое пътуване до Виетнамския остров Халонг наблюдавах група американски туристи да се пазарят със селяни, които продаваха едни от най-красивите мидени черупки, на които съм се натъквал при своите пътешествия.

По подобен начин в Монголия станах свидетел на двойка туристи, които се пазаряха на един открит пазар за закупуването на ръчно шита ловджийска шапка, направена от плюш от козината на вълк. Тези пътешественици непреднамерено подпомагаха процъфтяването на пазар за трафик на редки и застрашени диви видове, от които се произвеждат продукти и сувенири. Просто кажете „Не.“

 

Превод: Сияна Граданска

Източник: National Geographic


Европейска нощ на учените 2022 г.: