5 оптимистични истории за дивата природа

5 оптимистични истории за дивата природа

5 оптимистични истории за дивата природа

5 оптимистични истории за дивата природа


Направи дарение на училище!***

Състоянието на дивата природа, е тема, която никога не губи своята актуалност и за която винаги се сещаме с мрачни мисли и угриженост. Някои са съвсем скептични и отчаяни по отношение на опазването на застрашените видове и техните хабитати, дори част от учените предупреждават за опасността от „шесто масово изчезване“.
Но далеч не навсякъде положението е толкова безнадеждно, а и по време на локдауните от миналата година видяхме колко замалко е необходимо да се отдръпнем от природата за да започне тя да тържествува.
Ето 5 оптимистични истории за опазването на някои доскоро застрашени видове, които биха ви изпълнили с надежда и занапред:

  1. Китовете се завръщат от ръба

Приблизително 2 милиона кита са били ловувани и убити от ХІХ до средата на ХХ век заради тяхното месо, мас и мазнини. В резултат на това видове като западния южноатлантически гърбат кит (Megaptera novaeangliae) бяха докарани до ръба на изчезването, което доведе до „пауза“ в търговския китолов през 1986 г. Малко след това глобалната търговия с продукти от китове беше забранена и бяха определени ограничения за китолов на издръжка.
Резултатът? Днес гърбатите китове са често срещана гледка и почти са се върнали към броя си отпреди китолова. Сивите китове в източната част на Тихия океан също се радват на такова възраждане.
Но има още доста какво да се направи: шест от 13-те вида големи китове все още са застрашени или уязвими. Исландия и Норвегия продължават да ловуват китове, а Япония също възобнови търговския китолов в своите води през 2018 г.

     2. Съвместни усилия за спасяване на рифовете в Червено море

Учени от Израел и съседни арабски страни работят заедно за опазването на кораловите рифове в Червено море.
По целия свят в по-топлите морета от край време се нарушават деликатните рифови екосистеми. Повишаването на температурите принуждава коралите да изхвърлят водораслите, които живеят върху тях, карайки ги по този начин да побеляват. Това „избелване“ унищожава критична част от хранителната верига и превръща рифовете в безплодни подводни пустини. Смята се, че до 2030 г. повече от половината от земните рифове може да бъдат застрашени.
Сега обаче учените от няколко страни, включително Израел, Египет, Саудитска Арабия и Йемен, създават учебен център в Швейцария, за да си сътрудничат за решения по най-належащите проблеми на Червено море.


Разбери повече за БГ Наука:

***

     3. Първата колония на диви бобри в Англия от 400 години насам

Бобрите са очарователни животни и са по-важни, отколкото си мислите. Те са изчезнали във Великобритания mреди повече от 400 години, но през 2008 г. малка група бобри е забелязана по протежение на река Отър в Девън. Те са избягали от плен и изглежда са намерили благоприятни условия там. Днес край реката живеят осем семейни групи и изследователите ги изучават, за да видят как те помагат на местната екология.
Появата им е насърчила възраждането на местните растения, а техните дупки са създали нови местообитания за други видове от дивата природа, като видри и дъждосвирцоподобни птици (Charadriiformes). С бентовете си те дори са помогнали за спирането на наводненията от потока, намалявайки щетите за местните общности.
Бобри наскоро бяха забелязани за първи път и в България от 170 години насам, в басейна на река Русенски Лом.

     4. Броят на планинските горили се възстановява

Имаше време когато се очакваше планинските горили да изчезнат напълно от дивата природа до края на 20 век. Ново проучване обаче показа, че броят им всъщност може да започне да се увеличава за първи път от много време насам.
Продължителните усилия за опазването им в масива Вирунга в Източна Африка доведоха до увеличаване на броя на планинските горили от 480 през 2010 г. на 604 през 2016 г. Това довежда общия брой на планинските горили в световен мащаб до над 1000 екземпляра.
Въпреки че те остават твърдо в списъка на застрашените видове и са изключително уязвими към болести и човешка намеса, това е важна стъпка в правилната посока.

     5. Популацията на тигрите в Индия се увеличава

Преди век повече от 100 000 тигри са бродели из горите на планетата, но тъй като в последно време хората нахлуха масово в местообитанията им и ги подлагаха на преследване, този брой спадна до рекордно ниското ниво от едва 3200 екземпляра през 2010 г.
Индия е една от 13-те нации, които работят по общата цел да удвоят броя на тигрите до 2022 г. Смята се, че популацията на дивите тигри в Индия се е увеличила с 33% от 2015 г. насам.

Наскоро излезе специален брой на Българска Наука с по-интересното, за което сме съобщавали през годината в списанието, по всички теми, свързани със състоянието на дивата природа, нейното изучаване и борбата за опазването ѝ.
В него можете да прочетете подробности и за други оптимистични истории, подобни на тези. Като например за завръщането на черните лешояди в България, за това как емблематичната моруна успешно се размножава в българския участък на Дунав, кои видове животни могат бързо да се нагаждат към оцеляване в условията на променящия се климат и как точно го правят, както и много други.
Броя е безплатен и можете да го свалите от тук.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.