Търсене
Close this search box.

5 От Най-Впечатляващите Технологични Иновации В Модерния Футбол

 

В своята същност футбола е една много лесна за разбиране игра. На терена има два противникови отбора, като целта е твоя отбор да вкара повече голове от противника ти. Въпреки тази много опростена дефиниция за най-гледания спорт в света, футбола е останал почти непроменен вече много десетилетия. Но все по-сериозното навлизане на новите технологии в нашия живот означава, че и света на спорта не остава непокътнат. И тъй като вече сме свидетели на някои технологични нововъдения във футбола, решихме да се спрем на пет от тях, на които смятаме, че трябва да се обърне вниамние.

5. Изчезващ Спрей

Въпросния спрей представлява бял спряй, който главния рефер използва за да маркира дадено място на терена, като интересното при него, е че той не е перманентен и изчезва. Но това изобретение изобщо не е ново, макар и да навлезе в европейския и световен футбол само през последните няколко години.

Реално изчезващия спрей е създаден още през далечната 2000-на година от бразилския бизнесмен Хайне Алемане. Именно Хайне Алемане пък заяви преди време, че смята да съди ФИФА за 30 милиона евро, тъй като според него патентования от него спрей се използва неправомерно.

4. Безжични Хедсет Микрофони За Рефера И Асистентите Му

Това вероятно е едно от нововъденията във футбола, които остават по-малко забележими. Всъщност, присъствието на безжични хедсет микрофони, като средство за комуникация между главния рефер и неговите асистенти е вече неизменна част от играта. И по-специално, тази технология навлиза в играта от световното в Германия през 2006-та година.

Преди това начина на комуникация между реферите на терена бе малко по-различна. Така например асистент реферите разчитаха на специални флагчета, с които да известяват главния съдия за възникването на някакво нарушение. Това беше и единствение начин главния рефер да разбере за нещо нередно на терена, освен ако не го е видял с очите си.

3. Специални Приложения За Футболни Скаути

Ако до преди десетилетия футболните скаути разчитаха единствено на лично следене на даден футболист, то днес нещата стоят малко по-различно. Благодарение на така модерните приложения, вече скаутите и треньорите имат достъп до сериозна база данни и даже видео записи с изаявите на даден футболист.

Това естествено улеснява тяхната работа значително, като вече те имат всички важни данни и статистики за даден играч само с пускането на конкретно приложение. Така информация несъмнено е част и от някои от най-гръмките трансфери през лятото на 2019-та, като този на Еден Азар в Реал Мадрид.

<iframe width=“645″ height=“363″ src=“https://www.youtube.com/embed/KmprMLZ0Cic“ frameborder=“0″ allow=“accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture“ allowfullscreen></iframe>

2. Видео Асистент Рефер

Несъмнено едно от най-скорошните нововъдения във футбола е появата на ВАР или Видео Асистент Рефер технологията. Въвеждането на тази иновация има за цел да помогне в по-правилното вземане на решение от страна на главния рефер, когато става дума за дузпи, голове или други спорни ситуации.

В начало тази система бе пускана пробно в някои мачове от английското първенство, но след това ВАР направи истинския си дебют на голяма сцена по време на Мондиал 2018 в Русия. И въпреки някои опасения, въвеждането на тази система няма да окаже негативен ефект върху коефициенти за залагане направени преди даден мач.

1. Топка С Вграден Чип

След като всевъзможни чипове се вграждат в най-различни предмети с цел следене на конкретни данни и обмен на информация, то сякаш бе логично да видим и футболна топка с вграден такъв. Така например официалната топка на Мондиал 2018 наречена Телестар 18, дело на Адидас имаше вграден чип, чиято цел бе да подпомага технологията за голлинията.

Тя обаче нямаше функционалност да измерва силата на шута, скоростта и фалца. Такива опции имат други футболни топки също дело на Адидас, с чиято помощ може да се отчита начина, по който топката бива ритана и движена по терена.


-50% на Абонамента (Годишен и Вечен) | Най-голямото намаление на БГ Наука за 2024 г.***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.