3D принтера разчупи границите на модата в Париж

Iris-van-Herpen_1.JPG

ВИСША МОДА С 3D ПЕЧАТ РАЗЧУПИ ГРАНИЦИТЕ НА СЕДМИЦАТА НА МОДАТА В ПАРИЖ


Нови възможности за модния дизайн чрез технологията на белгийската компания Materialise, финансирана от ЕС

Холандската дизайнерка Ирис ван Херпен представи вчера , 1 юли, на Седмицата на висшата мода в Париж, новия си модел, създаден чрез 3D печатната технология на белгийската компания Materialise (Материалайз). Модният проект използва последната дума на съвременните ЗD технологии, които водят до революция в модата и дизайна, по същия начин както това вече се случи в полето на медицината. Materialise е пионер в 3D моделирането, развило се от университетски проект до мултинационална компания, с финансовата подкрепа на ЕС.

По повод на последната колекция Свен Херманс, мениджър клиенти на Materialise, каза: „За първи път работим с Ирис ван Херпен за създаването на облекло-хибрид, което включва уникални прозрачни структури, наподобяващи човешки кости, създадени с лазерна стереолитография. Изработени по 3D технологията, облеклата са без шев и винаги точно по мярка. Вълнуващо е да работиш с Ирис ван Херпен, да си част от създаването на нейните геометрични идеи. Когато проектираме облекла в сложни геометрични форми, които трябва да бъдат създадени бързо и като едно цяло, 3D моделирането дава възможности, които нито един друг метод за създаване на дрехи не предлага.”

Как се създава 3D модел
Белгийският архитект и графичен дизайнер Исая Блох проектира модела на компютър преди да бъде оптимизиран за 3D печат чрез софтуер на Materialise. На този етап се отстраняват определени недостатъци или дефекти преди процеса на изпълнение. Моделът става реалност чрез технологията лазерна стереолитография, при която предметите се създават пласт по пласт. UV-лазери сканират модела върху течна смола, която се втвърдява и 3D изделието постепенно става реалност.


РЕКЛАМА:

***

Materialise е финансиран от ЕС
Materialise започва като университетски проект, фокусиран върху приложението на бързото създаване на прототипи. С разрастването на компанията, проектът започва да обслужва хирургията, като осигурява изключително прецизен модел на органите на пациента, след преглед на ядреномагнитен резонас или скенер за компютърна томография. Прототипът на органа помага за по-доброто диагностициране, както и за планиране на операцията. Прототипите се използват и като образци за хирургични импланти и протези. В резултат на постоянни изследвания, насочени към иновативните технологии, финансирани от ЕС, днес 3D технологиите на Materialise се използват в медицината, автомобилостроенето и производството на стоки за масова употреба. Компанията вече е мултинационален лидер в 3D печатните технологии, осигурява работа на 900 души, подпомага европейската индустрия и създава работни места в страните от ЕС.

Уилфред Ванкраен, основател на централния офис на Materialise, каза: „Materialise никога нямаше да стане това, което е днес без европейска подкрепа. ЕС даде шанс на една малка компания да се развие в дългосрочен план.”
3D моделирането се превърна във важна технология за създаването на единични прототипи при проектирането на съвсем нови продукти. Прототипът дава възможност за бърза обратна връзка с дизайнерите и инженерите по развойна дейност на етапа на проектирането. Наскоро, тази технология беше използвана в продукцията на Феникс Опера Хаус във Венеция, „Мадам Бътерфлай” – постановка на съвременната японска художничка Марико Мори. Жорис Дебо, творчески директор в Materialise и „Марико Мори студио” създадоха чрез 3D печатната технология специални крила за костюма на главната героиня.

„Проектът Materialise е изключителен пример за иновация, създадена от Европейския съюз. Той разви технология, която да помогне на хирурзите да възстановят човешкото тяло, а после успя да я приложи в други пазарни сектори” коментира Майкъл Дженингс, говорител на Европейската комисия по въпросите на научните изследвания и иновации. „Творческата и културната индустрии днес генерират приходи от тази технология, които са 3,3% от икономиката на Европа и осигуряват работни места на повече от 6.7 млн. души. Така днес имаме един успешен производствен процес, развит от ЕС, който подкрепя наши ключови експортни индустрии.”

Бъдещето на 3D печата в дизайна и производството
3D моделирането се разви и бързо беше разпознато като цялостна производствена технология. Предимствата и потенциала й са многостранни. Наличността на стоката на склад не е необходима, когато можеш да моделираш на момента онова, което ти трябва. Времето, за което стоката стига до пазара също се съкращава (веднъж получил модификацията на модела на 3D файл, ти можеш да произведеш изделието). Технологията позволява изработването на множество уникални продукти и изделия по поръчка. Могат да се създават сложни форми, които е невъзможно да бъдат произведени чрез традиционните техники.

Европейско финансиране на научни изследвания и иновации
През 2014 г. Европейския съюз ще стартира нова, 7-годишна програма за финансиране на научни изследвания и иновации Хоризонт 2020. От 2007 г. до сега, ЕС е инвестирал близо 50 милиарда евро в проекти за научни изследвания и иновации, подкрепяйки по този начин икономическата конкурентоспособност и разширявайки границите на човешкото познание. Бюджетът на ЕС в тази област е 12% от общите обществени разходи за научни изследвания на всяка една от 27-е държави членки на ЕС и се фокусира главно в области като здравеопазване, околна среда, транспорт, храни и енергия. За допълнително насърчаване на инвестициите в частния сектор и създаването на висококвалифицирани работни места, ЕС развива изследвания в партньорство с фармацевтични, космически, автомобилни и електронни индустрии. Хоризонт 2020 ще се фокусира още повече върху превръщането на отличните идеи в пазарни продукти, технологии и услуги. Последни новини за европейските научни изследвания и иновации могат да се проследят на:
http://www.facebook.com/innovation.union
http://twitter.com/innovationunion

Materialise
Компанията Materialise, със седалище гр. Льовен, Белгия и клонове по целия свят, от 1990 г. има основна роля в полето на ЗD печатната технология. Materialise разполага с най-голям капацитет на оборудване за 3D печат в Европа и е изградила отлична репутация на компания, разработваща иновативни софтуерни решения. Тя използва опита и експертността си за създаването на един по-добър за хората свят. Това се постига чрез прилагането на 3D технологиите в индустрията и медицината, чрез разработването на биомедицински и клинични решения, като обработването на медицински изображения и хирургически симулации. За многобройните си клиенти Materialise създаде уникални решения в изготвянето на прототипи, производството и здравните услуги. Това са автомобилни компании, производители на електронни и хранителни продукти, известни болници, изследователски институти, лекари, както и индивидуални клиенти, които искат да сътворят своя лична идея чрез 3D модел или прочутата MGX печатна технология. Машините за 3D моделиране на Materialise са уникални, те са най-големите и най-бързите стереолитографски апарати в целия свят. Повече за 3D дизайнерските продукти на Materialise ще научите на:
http://www.mgxbymaterialise.com/

Шоуто на Ван Херпен се състоя в Пале дьо ла Декуверт (Двореца на откритието), Париж

Европейска нощ на учените 2022 г.: