Древните гърци създали „компютър”, предсказващ слънчеви затъмнения преди 2000 години

Wikipedia Commons
Wikipedia Commons

Древният суперкомпютър

През 1900г. гмуркачи за гъби открили загадъчното устройство, когато се криели от буря на о-в Антикитера. Те изследвали древното приспособление и археологическите проучвания установили, че то е потънало преди около 2000 години по пътя си между Рим и Мала Азия.

Когато изследователите търсели из останките, те намерили устройство с размер на кутия за обувки, съдържащо около 30 зъбчати колела, направени от бронз. Въпреки че устройството се разпаднало на парчета, археолозите скоро разбрали неговото предназначение. Кутията имала ръчка за задвижване и позволявала на древните гръцки астрономи да изчислят позицията на Слънцето, Луната и звездите за всеки един момент от бъдещето.

Макар че загадъчният астрономически калкулатор е прекарал повече от 2000 години на дъното на морето и е корозирал, учените направили 3D реконструкция, за да разчетат някои от текстовете на устройството, които представлявали инструкции за начина му на използване, според проучване от 2016 година, публикувано в списание „Almagest“.

“Преди можехме да прочетем отделни думи, но сред тях имаше и много нечетими или които се четяха погрешно”, казва Александър Джоунс, професор по история на науката в Нюйорксия университет. Изявлението е документирано от Live Science миналата година. “Сега имаме нещо, което може да бъде разчетено като старогръцки. Можем да кажем какво тези текстове са казвали на древния изследовател.”


РЕКЛАМА:

***

Например новата информация разкрива, че в предната част на устройството е имало зодиакална диаграма, показваща, че планетите се движат през различни съзвездия.

Предсказанията за затъмнения

През 2014 година учените съобщават в списанието PLOS ONE, че са дешифрирали цифрите и алгоритъма, който се е използвал за затъмненията. Оказало се, че спиралата чрез четири завъртания разкривала затъмнения, използвайки конкретни глифи, за да определи времето и типа им. Лунните затъмнения били определяни чрез глифа за Епсилон (Σ), който бил съкращение за богинята на Луната Селена (ΕΛΗΝΗ), докато Слънчевото затъмнение било определяно чрез H – съкращение за бог Хелиос (ΗΛΙΟΣ). (Английската дума “затъмнение” /eclipse/ произлиза от гръцката дума “ekleipsis“ със значение „изоставен“, защото древните гърци вярвали, че Слънцето буквално е изоставяло Земята по време на затъмнение).

Нещо повече, гръцкият компютър бил изненадващо сложен. Механизмът Антикитера може не само да предвиди времето на затъмнение, но също и да разкрие характеристиките му, като например неговата степен, ъгловия диаметър на Луната (т.е. ъгъла, покрит от диаметъра на пълнолунието) и позицията ѝ по време на затъмнението, открива проучването.

Въпреки че цялото значение на затъмненията в гръцката култура не е напълно изяснено, е очевидно, че те са били разглеждани като важни събития. Древният историк Херодот твърдял, че затъмнението на Талес (585 г. пр.н.е.) буквално е спряло войната между Мидийския цар Киаксар и Лидийския цар Алиат, сметнал природното явление като знак за спиране на бойните действия. Много учени се съмняват, че това в действителност се е случило – според документ от 1997 г., публикуван в списание „Електронна Античност“, древните гръцки астрономи използвали затъмненията и за изчисления на разстоянията между небесните тела.

Много древни култури отдавна свързвали затъмненията с други цивилизационни катаклизми. Исторически текстове разказват, че според асирийците царското управление било застрашено по време на лунните затъмнения, ако Юпитер не се виждал, според писмата от асирийските просветени царе Есархадон и Ашурбанипал (Ейзенбраунс, 2007).

 

Превод: Петър Евтимов

Източник: Live science


Европейска нощ на учените 2022 г.: