Влезте с въздействащи проекти в битката за 30 000 лв. награда за академични предприемачи

До 6 септември е крайният срок за кандидатстване в преакселераторската програма на фондация Карол Знание за млади учени Предприемачи в науката. Тази година с фокус Impact Investing се търсят проекти с позитивно въздействие върху околната среда или обществото. Обучението е безплатно и ще се проведе от 29 септември до 8 декември, а конкурсът с награда 30 000 лв. ще бъде на 15 декември. Журито, което ще избере кой проект да бъде подкрепен, се състои от лекторите на формата. Те ще презентират онлайн от София, Лондон, Франкфурт, Милано и Барселона. 

 

Теми като социална иновация, устойчиво развитие, екологично развитие са невероятно популярни и студентите „се бият“ да участват в такива проекти, казва Вилиана Джартова, социален предприемач и Social Impact консултант, лектор на програмата от Барселона. Според нея това са кариерите на бъдещето, а и дават повече смисъл на студентските години. Самата тя като студент попада в екипа на лауреата на Нобелова награда за мир проф. Мохамед Юнус в Дака, Бангладеш. Там вижда с очите и сърцето си някои от най-големите проблеми на планетата – бедността, дискриминацията, нарастването на населението, промяната на климата. Това предопределя от тук нататък кариерата и съдбата ѝ.

Такива мотивирани студенти и докторанти, с въздействащи проекти, които се стремят да генерират измеримо, благоприятно социално или екологично въздействие чрез решаване на важни за обществото и околната среда проблеми, очакваме в програмата, казва Милена Петкова, изп. директор на фондация Карол Знание. Ще ги срещнем с вдъхновяващи лектори и възможности, добавя тя.


РЕКЛАМА:

***

Първите места в Предприемачи в науката вече са запазени за две студентки, създатели на Career Hub. Те представиха проекта си в Академия за иновации през юни, където спечелиха наградата на фондация Карол Знание с идеите си за разрешаване на важен младежки проблем – първата работа и изискването за стаж от страна на работодателите.  Career Hub е платформа за работа за кандидати без или с до 3 години опит. 

За първи път сега, в четвъртото издание на програмата, могат да кандидатстват и студенти с проектите си. Онлайн форматът дава възможност и на предприемчиви представители на академичната общност в цялата страна да се обучават и да участват в конкурса Предприемач в науката. 

Темата Impact Investing не просто присъства в университетите във Великобритания, но е доста важна част от обучението, казва Мария Павлова, лекторът от Лондон. Тя е член на мрежата APPG AI, която съветва и прави проучване за британския парламент за икономическите, социалните и етичните последици от използването на изкуствен интелект. Самата тя разработва Impact investing AI tool, който ще дава оценка колко „зелени“/етични са дадени компании. Според нея вероятността един стартъп да получи инвестиране е много по-голяма, ако проектът е с такава насоченост. 

Самият термин “impact investing” възниква през 2007 г. и за негов автор се смята The Rockefeller Foundation, обяснява Христо Вълев, венчър партньор в Urban Impact Ventures – нидерландска инвестиционна компания, управляваща фондове за рисков капитал с профил инвестиране с въздействие. Той ще бъде и лектор, и ментор в програмата Предприемачи в науката. Един от важните катализатори за инвестирането с въздействие е инициативата на ООН за устойчиво развитие, която в края на 2015 г. постави 17 специфични цели пред своите държави-членки в периода до 2030 г. Кандидатстващите проекти е необходимо да отговарят поне на един от тези критерии, за да бъдат селектирани за участие.

Очакваме ентусиасти, смели и с кръгова визия за правене не бизнес, казва д-р Румяна Мишонова, лектор в програмата и експерт в областта на кръговата икономика, устойчивото развитие и трансфер на технологии. 

Тази година партньори са СУ, Техническият университет в София, УНСС и МГУ.

Още подробности за програмата и кандидатстването  – тук.

 

Повече публикации за Предприемачи в науката може да видите ТУК


Европейска нощ на учените 2022 г.: