Търсене
Close this search box.

На 3 септ. 1901 г. четници на Яне Сандански и Христо Чернопеев отвличат протестантската мисионерка мис Елън Стоун.

На 3 септ. 1901 г. четници на Яне Сандански и Христо Чернопеев отвличат протестантската мисионерка мис Елън Стоун.

На 3 септ. 1901 г. четници на Яне Сандански и Христо Чернопеев отвличат протестантската мисионерка мис Елън Стоун.

На 3 септ. 1901 г. четници на Яне Сандански и Христо Чернопеев отвличат протестантската мисионерка мис Елън Стоун.


Направи дарение на училище!***

На 3 септ. 1901 г. четници на Яне Сандански и Христо Чернопеев отвличат протестантската мисионерка мис Елън Стоун. И бременната Катерина Цилка за откуп от 100 000 щатски долара.

В 1901 година един от основните проблеми пред Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО)  е липсата на средства за въоръжаване. Гоце Делчев прави два неуспешни опита за отвличане на богати турци и гърци. По-късно е разработен план за отвличане на сина на Иван Евстратиев Гешов Никола, който пропада. Финансовата криза е основният обсъждан проблем на срещата на ръководството на ВМОРО в Кюстендил през лятото на 1901 година, на която присъстват Делчев, Сандански и Чернопеев. На тази среща Делчев зявява, че дребните грабежи само накърняват репутацията на организацията и не спомагат за разрешаване на финансовия проблем. Сандански предлага отвличането на княз Фердинанд I при неговото посещение на Рилския манастир, но на този радикален план се противопоставя Делчев, който смята, че отвличането трябва да стане на османска територия. Той също така предлага вместо това войводите да проведат акции по събиране на пари в границите на България.

В крайна сметка изборът пада на американската мисионерка Елън Стоун, която отива да води кратък курс за обучаване на български учителки. За първоначалните протестантски училища заедно с помощничката си – българката Катерина Цилка.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Четата, предвождана от Яне Сандански и Христо Чернопеев, се разполага в местността Подпрената скала на пътя от Банско за Горна Джумая, по който мис Стоун трябва да се върне в Солун. Елън Стоун и Катерина Цилка са пресрещнати по време на пътуването като двете са отделени от групата, а останалите им спътници по-късно са освободени.

Османското комисарство изпраща до Министерството на външните работи и вероизповеданията в София официална нота, която гласи, че похитителите са българи, членове на македонския комитет. Четата е преследвана от турски потери и от върховисти и преодолява големи трудности при укриването си на османска и на българска територия.

За отвличането е информиран американския консул в Цариград Чарлс Дикинсън.

След продължителни преговори в София и Самоков откупът от 14 000 златни турски лири се получава на 18 януари 1902 година в Банско. Пленените жени са освободени на 2 февруари в Струмишко.

Акцията допринася за полуляризирането на ВМОРО далеч извън пределите на Османската империя. За което спомага и самата мис Стоун със своите беседи в САЩ.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.