26 и 27 септември Софийският фестивал на науката

Видео версия на нашия подкаст

Интересно ти е да изглеждаш нашата видео версия на Наука.БГ подкаст? Можеш да го направиш чрез видео плейъра по-долу.

26 – 27 септември | София Тех Парк
28 септемри – 2 октомври | Дигитално за училищни групи

 

Под мотото „Отдалечени, но по-близо“ и тази година, въпреки всички премеждия, на 26 и 27 септември Софийският фестивал на науката събира за десети път български и международни учени, при строги антиепидемични мерки, за да представи чудесата на света, в който живеем.

София за поредна година ще бъде столица на науката с близо 80 събития на теми от бъдещето на медицината, генната редакция, стареенето и биологичните рискове, през големите катаклизми в Космоса, замръзналите луни и гигантските скокове, които са необходими, за да се превърнем в бипланетарни същества до природния газ, климатичните промени и връзката между наука и изкуство. Във фестивала участват учени от България, Испания, Ирландия, Италия, Обединеното кралство, Полша, САЩ, Сърбия и Унгария. Сред тях има водещи учени, млади изследователи и финалисти от конкурса FameLab от България и други страни.


РЕКЛАМА:

***

 

И тази година фестивалната програма хвърля светлина върху значими научни годишнини – 100 години от рождението на Розалинд Франклин, Рей Бредбъри и Айзък Азимов, 90 години от откриването на планетата Плутон и 30 години от изстрелването на телескопа Хъбъл.

Изложби ще разкрият богатството на Вселената – от градивните частици в тяхната свързана форма до изображенията, направени с космическия телескоп Хъбъл. Малки и големи ще могат да се докоснат до микросвета, авиационните технологии, антарктическите открития, програмирането и да наблюдават интерактивни научни занимания и демонстрации на открито.

Благодарение на партньорството между Британски съвет, МОН и Столична община, програмата за училища, която тази година ще се проведе онлайн от 28 септември до 2 октомври, е напълно безплатна и хиляди ученици заедно със своите преподаватели отново ще участват в забавни събития и практически работилници.
Училищна програма

Училищната програма на десетия Софийски фестивал на науката ще се проведе онлайн от 28 септември до 2 октомври и ще бъде достъпна за групи от ученици от 1-12 клас с техните преподаватели. Създадени специално за по-млада публика, тези едновременно забавни и образователни събития предлагат атрактивни обяснения на научни теми от учебния материал по математика, физика, химия, биология и география.

Министерство на образованието и науката работи съвместно с Microsoft България за внедряването на Microsoft 365 в класната стая и към днешна дата платформата вече е във всички български училища.
За да представи функционалностите на различните инструменти, Microsoft България организира специална програма за учители от 28 септември до 2 октомври 2020 г. и ще включва 12 уебинара, всеки с 60-минутна продължителност.

 

Допълнителни мерки за безопасност

Предприемаме допълнителни мерките за безопасност по време на Софийския фестивал на науката 2020 с цел предотвратяване на разпространението на Covid-19, съобразявайки се с всички разпоредби и препоръки на Министерство на здравеопазването, както и от Столична община и София Тех Парк.

 

Цялата програма вижте тук: https://www.britishcouncil.bg/sofia-science-festival


Европейска нощ на учените 2022 г.:

Наука.БГ подкаст

Последно от Наука.БГ

Изследователите установяват генетични вариации, които могат да повлияят на хода на COVID-19

  Изследователи от Центъра за индивидуализирана медицина на Mayo Clinic са открили ключови човешки геномни сигнатури, които биха могли да помогнат да се обясни защо COVID-19 протича тежко при някои

Изследователите установяват как клетките се движат по-бързо през слузта, отколкото през кръвта

Специализираното движение на клетките може да обясни развитието на рака и кистозната фиброза   Изследователи от Университета в Торонто, Университета Джон Хопкинс и Университета Вандербилт са открили, че някои клетки

Дивата природа може би е поставена пред много по-голям риск отколкото сме смятали

  Ново изследване, публикувано в четвъртък в списанието Communications Biology, подсказва, че дивата природа на Земята е изправена пред значително по-голям риск и ще има много повече проблеми в бъдеще