Над 250 души посетиха Физическия факултет по време на Европейска нощ на учените 2023

Над 250 души посетиха Физическия факултет по време на Европейска нощ на учените 2023

Над 250 души посетиха Физическия факултет по време на Европейска нощ на учените 2023

Над 250 души посетиха Физическия факултет по време на Европейска нощ на учените 2023


Направи дарение на училище!***

 

С голям интерес премина Европейската нощ на учените във Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“. На 29 септември ученици, учители, деца, младежи, родители и заинтересовани граждани се насладиха на демонстрационната програма, подготвена от учени, студенти и докторанти, както и нашите партньори от „Университет за деца“. Специалното издание на форума за физици, поети и музиканти „Грация и гравитация“ пък показа как науката и изкуствата могат успешно да бъдат обединени и да вдъхновят всеки.

Като част от програмата с демонстрации посетителите се срещнаха и разговаряха със студенти-магистри от програмата по „Аерокосмическо инженерство и комуникации“, които показаха изработени от тях наноспътници. Екипът на проекта за търсене на екзопланети от България EXO-RESTARТ представи демонстрации на методи за търсене на нови светове в Космоса, както и какви са необходимите условия за това, една планета да бъде наречена „близнак на Земята“. Ема Мари Калина Тодоров, ученичка в 12. клас в ЧСУ „Увекинд“ с преподавател доц. д-р Пламен Петков, демонстрира свой научен проект. С помощта на учени от катедра „Метеорология и геофизика“ всички посетители разбраха какво е синоптична карта и как се прави прогнозата за времето, а демонстрациите по физика забавляваха както малки, така и големи, показвайки науката, която срещаме ежедневно в живота си. Защото физиката е в основата на целия технологичен свят, който ни заобикаля.

Във втората част на програмата, по време на форума „Грация и гравитация“, Яна Пиларска и Данко Пиларски от Националното музикално училище „Л. Пипков“ представиха изпълнения на народни песни и български хора, които бяха прекрасен мост към космическата лекция „Животът – възможни светове“. В нея гл. ас. д-р Петър Ефтимов, преподавател от Биологическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ и любител-астроном, един от випускниците на магистърска програма по “Астрономия и популяризация на астрономията” на Физическия Факултет към СУ, разказа за произхода на живота и неговото разпространение в Космоса. Кураторът на форума, астрономът, преподавател и поет доц. д-р Петко Недялков, представи и заплени публиката с  любими стихотворения от своите книги: „Другото небе“ (2008), „Букет“ (2013) и „БЕЗсъНИЕ“ (2021).


Разбери повече за БГ Наука:

***

 

Събитието е подкрепено по проект “Изследователи в триъгълника на знанието” (K-TRIO), финансиран от Европейския съюз по програма „Хоризонт Европа“, дейности „Мария Склодовска Кюри“.

 


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.