Търсене
Close this search box.

2011 г. е обявена за година на образованието в Канада

2011 г. е обявена за година на образованието в Канада

2011 г. е обявена за година на образованието в Канада

2011 г. е обявена за година на образованието в Канада


Направи дарение на училище!



***

science.jpg
2011 година бе обявена за „година на науката“ от кандаската провинция Британска Колумбия. Целта е насърчаването на научната грамотност в провинцията. За тази цел в средата на януари т.г. 227 800 канадски долара бяха дадени на Vancouver Community college (VCC) и на Association of Applied Science Technologists and Technicians (Асоциацията на приложните науки, технолозите и техниците на Британска Колумбия – ASTTBC).

Без финансова обезпеченост войни не се печелят. Тази година правителството на провинция Британска Колумбия се съгласи да отдели споменатите 227 800 канадски долара, „за да се повиши информираността за значението на науката в нашата провинция и да се събуди интересът към многото възможности за научна кариера”, по думите на Ида Чонг, министър на науката и образованието „Каква е крайната цел”? В близко бъдеще да бъде увеличен броят на научните работници.

Бенефициентите на дарението, VCC и ASTTBC ще получат съответно 127 800 и 100 000 кан. долара. „Тези две организации ще дадат тласък на Годината на науката. Те ще се повишат нивото на научна информираност.”, споделя Ида Чонг.

VCC не е случайно избран. Колежът играе значителна роля в подготовката на младите учени и е движеща сила по отношение на научно-техническите иновации. По думите на директора на колежа, Кати Кинлох финансирането ще стимулира образователната институция да продължи процеса на популяризиране на науката, включително – и чрез множество лекции, отворени за широката общественост. Предвидени са серия от научни конференции, организирани от VСC, пристигането на Бъфи Сент-Мари, един индиански активист и поп-звезда, който ще представи науката през погледа на американските индианци. Оратори от цял свят ще бъдат поканени да вземат участие в дебатите по интернет.

„ Област Британска Колумбия се нуждае от повече учени, инженери и техници, за да остане конкурентоспособна в глобалната икономика.”, казва Джон Лийч, изпълнителен директор на ASTTBC. И добавя, че финансирането по повод обявената година на науките, ASTTBC ще запознае учениците в средното образование (в 11-ти и 12-ти клас) с различни научни дисциплини, за да ги насърчи да се ориентират към кариера в областта на науката.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Прогнозата гласи, че през следващите десет години, около една осма от работните места в Британска Колумбия ще бъдат за научни работници.
Неделин Бояджиев
По материали от:
http://www.lexpress.org/sciences-techno/lannee-de-la-science-cest-parti/


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.