1800-годишна римска скулптура привлича близо 1 милион долара на търг

1800-годишна скулптура, изобразяваща римски военен офицер, истинско попадение, е продадена на търг от Музея на изкуствата в Денвър за около 930 000 долара. Купувачът е търговец на изкуство в Лондон, който планира да препродаде ценния предмет.

Credit: Courtesy of Sotheby's
Credit: Courtesy of Sotheby’s

Скулптурата вероятно изобразява сенатор или член на римската аристокрация, който е ръководил военните по време на кампания през втория век от новата ера, според Сюзан Матесън, куратор на древното изкуство в Художествената галерия на университета Йейл. Матесън не участва в продажбата.
Музея на изкуствата в Денвър, неправителствена организация, която получава част от финансирането си чрез местни данъци, продава скулптурата като част от по-широка разпродажба на изкуството от колекциите си, като е предвидено по-късно тази година да включват и изкуство от Египет. Това е последният пример за американски музей, който пуска част от своите фондове за продажба в опит да се финансират. Музеят на изкуствата в Толедо (Охайо) и Музеят на изкуствата в Делауеър наскоро продадоха част от колекциите си.
Парите, спечелени от продажбата на римската скулптура, получена от Музея на изкуствата в Денвър през 1965 г. от търговец на антики в Рим, ще отидат към фонда за придобиване на музея, за да бъдат закупени нови произведения на изкуството.
„Подобно на придобиванията, деацесиите са стандартна практика за всички музеи на изкуството и за музеите като цяло”, казва Шадия Лемус, комуникационен мениджър на музея. “В резултат на това, тази творба вече не се счита за подходяща за колекцията на музея. Средствата, получени от тази продажба, ще отидат изключително във фонда за придобиване на катедра “Живопис и скулптура” на музея.
Музеят се придържа към стандартите на американския Алианс на музеите и асоциациите на директорите на музеите на изкуствата (AAMD), които избират кои произведения на изкуството трябва да бъдат продадени и правилния начин за провеждане на продажбата и използването на парите, каза Лемус. От AAMD не са отговорили на искане за коментар до момента на публикуване на тази история (20.06.17). Ръководството на организацията обаче казва, че при определени условия музеите могат да продават произведения на изкуството, ако средствата се използват за закупуване на нови такива произведения.
Продажбата на изкуство и артефакти от музеите е противоречива практика сред археолозите и историците, които спорят за практиката в редица статии в списанията.
Матесън казва, че не е доволна от продажбата на тази скулптура. “Съжалявам, че музеят за изкуство в Денвър реши да я продаде. Надявам се, че ще остане в публична колекция.”
През 1996 г. Матесън пише кратък запис за скулптурата в каталог на изложбата “Клаудия: Жените в древния Рим” (Художествена галерия на университета в Йейл).
“Портретът представлява римски военен офицер… Той вероятно не е на професионален войник, а по-скоро на член на елитната сенаторска или конна класа, чието командване по време на конкретна военна кампания би осигурила възможност за политически напредък или финансова печалба“, пише Матесън в каталога, отбелязвайки, че човекът изглежда е на средна възраст.

“На този етап от живота си е много вероятно той да е бил женен и да е имал деца, освен ако баща му вече не е жив, за да бъде главата на домакинството, позиция на почти абсолютна власт на теория. Въпреки че той е бил на военна кампания, съпругата му е поела ръководенето както на домакинството, така и на семейния бизнес“, пише Матесън, която датира скулптурата до втория век от н.е.
Матесън отказва да коментира дали сумата, която музеят по изкуствата в Денвър е получила, е висока или ниска, като казва за Live Science, че “резултатите от търговете обикновено се вземат за установяване на справедлива пазарна стойност”.
Скулптурата е продадена на търг в Sotheby’s на Daniel Katz Ltd., търговец на изкуството в Лондон, собственост на Daniel Katz.

 

Превод: Мая Джамбазова


РЕКЛАМА:

***

Източник: Live Science


Европейска нощ на учените 2022 г.: