Трябва ли на бебетата да се дават твърди храни по-рано, за да се предотвратят алергии?

baby-1636317_1280

Това ли е един от най-лошите обрати в историята на съветите за отглеждане на деца? Съветването на родителите да отложат даването на твърда храна на бебетата може да допринася за развитието на алергии.

В миналото, бебетата обикновено започвали да се хранят с твърди храни на около 4 месеца. Много от тях показват интерес към храната в този период, както и развиват по-голям апетит. Но след като Световната здравна организация публикувала доклад преди около десетилетие, с който съобщава, че бебетата трябва да бъдат кърмени до 6-месечна възраст, в страни като Обединеното кралство и САЩ препоръчват на родителите да отложат даването на твърди храни.

Не всички родители спазват 6-месечното правило, но колегията по здравеопазването и много уебсайтове, свързани с грижите на родителите, са склонни да дават този съвет. Листовки на Национална служба по здравеопазване на Великобритания предупреждават родителите, че ако започнат да отбиват кърмачетата по-рано от 6 месеца, трябва да избягват потенциално алергенни храни, като фъстъци и яйца.

При все това, този съвет противоречи на последните изследвания от специалисти по алергиите, казва Elissa Abrams от Университета в Манитоба в Уинипег, Канада в обзор, публикуван в Canadian Medical Association Journal. Няколко изследвания предполагат, че за да се предотврати развитието на алергии при бебетата, за тях е по-добре да бъдат захранени с твърди храни след четвъртия месец. Изследване, публикувано тази година, например, показва, че най-добрият начин за предотвратяване на алергията към фъстъци, е да се дават на бебетата от 4-месечна възраст.


РЕКЛАМА:

***

Няколко вида изследвания също предполагат, че би било полезно за пеленачетата да се срещат с жито, яйца и краве мляко от същата възраст, тъй като има притеснения, че забавянето може да предизвика анемия заради липсата на желязо в кърмата.

Една от критиките към отношението на СЗО за шестте месеца е, че то се отнася по-скоро за развиващите се страни, където за бебетата, които са кърмени по-дълго, е по-малко вероятно да бъдат изложени на замърсена вода, когато са най-уязвими.

Но научното мислене също се е променило. Преди бременните жени били съветвани да не ядат фъстъци, докато проучване от 2013 показало, че това всъщност повишава риска бебето да развие алергия към фъстъците.

Време ли е да променим съветите при отбиване на кърмачето? Въпреки своята теза, Abrams се придържа към позицията на Канадското педиатрично общество да се изчака до шестия месец „заради ползите от кърменето за бебетата и майките“.

Усилията да се повишат стандартите при кърменето може да са в основата на проблема. Официалната позиция е, че на бебетата трябва да се дава само кърма – без формула – през първите 6 месеца от живота, така че да се казва на родителите, че могат да дават твърди храни през този период може да размие това съобщение. „Кърменето в Обединеното кралство е толкова политизирано, че отбиването от кърмата се е превърнало в нещо съблазнително“ – казва един от изследователите, който не иска да бъде назован.

Някои групи дават различен съвет. European Food Safety Authority казва, че отбиването на кърмачето на 4-месечна възраст е добре. Според British Dietetic Association родителите би трябвало да се стремят към 6 месеца, но могат и сами да преценят кога да отбият детето, тъй като различните бебета имат различни нужди. „Понякога започват да взимат храна от ръката ти преди да навършат 6 месеца“ – казва представителката на BDA Tanya Thomas.

Ще знаем повече по-късно тази година, когато резултатите от голямо изследване, свързано с този въпрос, бъдат публикувани. Същевременно, вероятно новите родители имат нужда да знаят за висящия въпрос за 6-месечното правило. Те все пак не са бебета.

Превод: Никол Николова

Източник: New Scientist

 

 

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: