10 учени в надпревара за 30 000 лв. награда Предприемач в науката

Проекти на 10 участника в обучението Предприемачи в науката ще се състезават за награда от 30 000 лв. в конкурса Предприемач в науката на фондация Карол Знание. На 16 декември лекторите в програмата, създадена специално за учени, ще влязат в ролята на жури, за да определят кой ще грабне отличието и ще получи финансова подкрепа за реализацията на идеята си.

Обучението Предприемачи в науката се провежда всяка година от 2018 досега. Програмата е около три месеца и включва различни тематични области, които помагат на хората от академичния свят да влязат в обувките на предприемачи. Тази година някои от участниците се включиха в проекта с вече регистрирани стартъпи. Останалите ще представят идеите си на конкурса в сряда с pitch deck. 

Няколко проекта са свързани с образованието, един ще презентира бързи антигенни тестове за ранна диагностика на COVID-19, друг – две технологии в един продукт – пречистване на отпадъчни води с паралелен добив на енергия.

Ветеринарен лекар ще се бори за финансиране, за да изгради репродуктивна лаборатория с банка за семенен материал от кучета и котки към ветеринарната си клиника. Журито ще чуе решение на проблема с мухъла и плесените в баните. 


РЕКЛАМА:

***

Въпреки, че едва тази година се е дипломирал като лекар, един от участниците вече е съосновател на два стартъпа и ще покаже как медицинските 3D принтирани продукти на компанията му могат да помагат при обучение и в медицината.

Подобно на финала миналата година, дронове ще бъдат вдигнати пред „инвеститорите“, за да покажат как могат да спасяват човешки живот.

Сред амбициозните проекти е и този за лаборатория на нивото на CERN. Основател на бъдещия стартъп, който ще я създаде, е инженер, който има опит в експеримента CMS в CERN и IDEA – Иновативен детектор за ускорители на електрон-позитронни снопове. 

Досега в двете издания на конкурса Предприемач в науката има трима носители на наградата. Д-р Иван Лютаков спечели първото издание и 30 000 лв. с проект за неинвазивно електронно хапче и тази година създаде свой стартъп с участие на Innovation Starter Accelerator. М.г. наградата си поделиха Недислав Веселинов, който изгражда планетариум „Андромеда“ и регистрира първия стартъп, вдъхновен от Предприемачи в науката, и инж. Д-р Илиян Попов, който разработва екологична батерия магнезий-въздух с вече регистрираната марка Oxymet.


Европейска нощ на учените 2022 г.: