Здраве 

Здравните власти в Хавай предупреждават за нашествие на паразити, които нахлуват в мозъка

Само за последните три месеца има потвърдени шест случая на Еозинофилен менингоенцефалит на територията на Хавайския остров Мауи. Заболяването се причинява от паразитния кръгъл червей Angiostrongylus cantonensis, като възрастните му форми се срещат само при плъховете. Нашествието на паразита силно притеснява здравните власти, особено като се има предвид, че за последните десет години преди епидемията са документирани само два случая на зараза.

Инфекцията се разпространява чрез фекалиите на плъховете, които съдържат ларви на червея. Оттам ларвите могат да бъдат пренесени от други животни, като охлюви, жаби, раци и скариди. Заразата може да се пренесе на човек, ако той е консумирал инфектирано животно или друг източник на храна, който е бил в контакт с него – като например плодове и зеленчуци.

Голяма част от заразените хора нямат симптоми или от само себе си се възстановяват. Съществуват случаи, обаче, при които червеят успява да се придвижи до мозъка и нервната система, като по този начин причинява форма на менингит. Симптомите са силно главоболие, тремори, скованост, треска, като болестта понякога има фатален край.

Четете повече ТУК.

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts