Защо всеки учен трябва да използва социалните медии?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Доц. Атанас Атанасов има магистърска степен по биотехнология от СУ “Св. Кл. Охридски”, докторска степен по биохимия от Университета в Берн (Швейцария), както и хабилитация по фармацевтична биология от Университета във Виена (Австрия). Публикувал е над 200 академични статии, покриващи широка научна област от молекулярна медицина до дигитални технологии. 

Освен всичко това той е и доста изтъкнат популяризатор на комуникацията на научната информация в социалните мрежи и на отворените иновации. Акаунтът му в Twitter се следи от над 100 хиляди последователи.

 

Петър Теодосиев: Защо избрахте точно Twitter, откога започнахте да публикувате там и какъв тип съдържание, че да стигнете до толкова много хора?

Атанас Атанасов: Всичко се случи много постепенно, аз съм в Twitter повече от 10 години. Но вероятно това, което имаше най-голям принос за успеха ми, беше постоянството – използвам платформата от много време и съм активен всекидневно. Споделям главно туйтове, свързани с научната комуникация, научни статии и така всичко стана постепенно. Важно е и да се споделя такава информация, която би била интересна на широката публика.


РЕКЛАМА:

***

П.Т.: Може ли да кажете малко повече за научната организация, в която работите и също как хората в нея се справят със социалните мрежи?

А.А.: Значи, аз представлявам три различни институции. На първо място аз съм научен ръководител на Института по дигитална медицина и безопасност на пациентите “Лудвиг Болцман”, към Медицинския университет във Виена. С тази институция фокусът ми на работа е приложение на дигиталните технологии в областта на медицината. Второ – аз съм професор в Института по Генетика и биотехнологии на животните, към Полската академия на науките и с тази институция фокусът на работата ми е свързан главно с благотворните въздействия на природни продукти с лечебни свойства. И трето – аз съм главен редактор на научното списание Current research and Biotechnology, където фокусът ни е да публикуваме висококачествени научни изследвания от различни области на биотехнологиите.

А как се справят тези институции с комуникациите, свързани със социалните мрежи – мисля, че усилията в тази област са още в начална фаза. Никоя от тези институции не е много проминентен комуникатор на науката в социалните мрежи. Разбира се към всяка от институциите има назначени специалисти, които се занимават с прес релийз и ако човек има някакви интересни изследвания, може да се свърже с тях и те да му помогнат. Нещо подобно има и в България, например БАН доколкото знам също има такъв офис и системата е доста сходна.

Цялата статия можете да прочетете в новият Брой 149 на сп. Българска Наука.
Подаряваме ти първите 58 стр. от брой 149 тук>>