Защо според д-р Божидар Стефанов Технически Университет е по-добър от Оксфорд

Гл. ас. д-р Божидар Стефанов е в катедра “Химия” на ТУ-София от 2018 г.

Аз всъщност не съм искал да се занимавам с наука и по случайност преди 15 години попаднах в Софийския университет и завърших Компютърна химия, тогава за първи път се предлагаше тази специалност. След това така се случи, че заминах в чужбина в Университета в Упсала (Швеция), където изкарах своята докторантура. И като всеки човек, на когото му свършат хубавите дни на докторантурата и го изгонят от райската градина, отива да прави нещо наречено постдок. Но на мен така ми се случи, че ми предложиха място в Оксфорд, така че 1 година изкарах там. След това, тъй като бях действително много натоварен – застъпиха ми се и дисертацията и заминаването за Англия и постдока и проекта не беше кратък – адски много неща трябваше да се направят там, бях наистина страшно уморен и реших да се прибера в София за да си почина няколко месеца и да потърся нова работа. Но за тези 6 години беше станало толкова по-хубаво тук, почувствах се сякаш пак съм си у дома, видях приятелите си и си казах, че оставам в България и не искам повече да се местя.
Така че лятото на 2017 г. реших да си намеря някаква работа в България, като много държах да е научна работа. Пообиколих малко в някои институти, в някои университети, но навсякъде имаха един и същи проблем. В момента, в който дойде човек от чужбина и каже “Искам да проверя тук какви са възможностите”, винаги това което ми казваха беше: “Ти знаеш ли тука какво е, защо искаш тук? Я си върви в чужбина, там са съвсем различни нещата”.

Но трябва да ви кажа, че отчасти беше прагматична причината да се върна в България, тъй като когато учи в чужбина, човек е много трудно да сключи постоянен договор. Така щях да бъда обречен на всеки две години да се местя на ново място, да започвам нов проект, да навлизам в него, да разработвам апаратура и след като това се свърши всичко остава зад мене. Оставял съм апаратура в Швеция, оставял съм и в Оксфорд, просто така навсякъде работиш по нещо, което в някакъв момент вече не е твое. Така че това беше втората причина, в България я имах тази възможност за постоянен договор.
И третата причина е, че тук щях да имам опцията и да преподавам. Много държах на това. За да имаш постоянен договор трябва да имаш някаква научна активност, която можеш да докажеш, трябва да имаш опит в преподаването и трябва да имаш опит в набирането на средства за проекти.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 139 на списанието>>

Вижте първите 52 стр. на брой 139 тук>>


РЕКЛАМА:

***

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: