Търсене
Close this search box.

Защо не бива да увивате храната си в алуминиево фолио при готвене

Защо не бива да увивате храната си в алуминиево фолио при готвене

Защо не бива да увивате храната си в алуминиево фолио при готвене

Защо не бива да увивате храната си в алуминиево фолио при готвене


Направи дарение на училище!



***

chicken-390262

Когато печете риба, зеленчуци или месо за вечеря, вероятно завивате храната в алуминиево фолио, преди да я сложите в печката. Това, което може би не осъзнавате е, че то може да замърси храната ви и това да повлияе на вашето здраве.

Професор  Ghada Bassioni, ръководител на Катедрата по химия къмAin Shams University, и колеги са изследвали употребата на алуминий при готвене и приготвяне на храна. Алуминият не се среща само във фолиото – той е най-използваният материал за готварски съдове в развиващите се страни. С него са облицовани тенджери и тигани, а се открива и в кухненски прибори, като големи лъжици за сервиране. Преди, тази роля се изпълняваше от медта, но с времето тя беше земестена от алуминия, защото той е по-евтин за масова продукция и е по-лесен за почистване.

Но завиването на храната в алуминиево фолио и поставянето във фурната е проблематично. Това важи с още по-голяма сила за киселата или подправена храна, която се приготвя на висока температура.

Прочетете целия материал в третия брой на новото списание „Българска наука и медицина“: http://medicina.nauka.bg/category/broij3


Разбери повече за БГ Наука:

***


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.