Защо не бива да проверявате телефона си преди сън

Credit: Japanexperterna.se-CC 2.0

Може би проверявате имейлите си от работа, пишете „лека нощ“ на любимия си или търсите приспивна музика. Каквото и да правите, има голяма опасност да саботирате съня си, като използвате смартфона си в минутите, преди да си легнете.

Все повече изследвания предполагат, че взирането в синята и бяла светлина, излъчвана от екраните пречи на мозъка ни да освобождава хормона мелатонин, който подсказва на тялото ни, че е време да си лягаме. Затова става по-трудно да заспим и след това да останем в това състояние.

В действителност, скорошно изследване, включващо почти 850 фламандци, които използват мобилните си телефони, след като са загасили светлината в стаята, показва, че това е свързано с по-лошо качество на съня, безсъние и умора (въпреки че от изследването не става ясно дали използването на телефон директно причинява проблеми със съня).

„Хората излагат очите си на този поток от фотони, който на практика казва на мозъка им: Стой буден! Още не е време да спиш!“ – казва пред Business Insider доктор Dan Siegel, професор по психиатрия към UCLA School of Medicine.


РЕКЛАМА:

***

Прочетете целия материал в първия брой на новото списание “Българска наука и медицина”: тук.


Европейска нощ на учените 2022 г.: