Замъкът Ларнака в Кипър

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Замъкът Ларнака се разполага в южния край на крайбрежната алея на Ларнака, известна като Фоиникудес.

Отец Джовани Марити, който живял в Ларнака през първата половина на 18. век, свидетелства, че Замъкът на Ларнака е построен от османците, но по това време вече се намирал в полу-срутено състояние, въпреки присъствието на гарнизон. Той пише още, че замъкът се използвал основно за стрелба по християнски военни кораби.

Според по-стари писмени източници, замъкът датира от по-ранен период – от времето на крал Якоб I (1382-1398), управлявал Кипър. Според тези източници замъкът бил построен, за да предпазва пристанището на града, което по онова време било главното пристанище на острова. Според други източници, основаващи се на сведения от пътешественици, замъкът вече е бил построен преди 1625 г. Не се знае нищо за плана на замъка от 14. век, но със сигурност е бил по-голям от настоящия. За това свидетелстват открития по време на консервацията и реставрацията на паметника, когато били намерени основите на по-ранна постройка и се простирали на север и югозапад под пътя. Начинът, по който са били конструирани по-ранните фази в южното и източното крило на замъка, такъв какъвто е днес, както и формата на арките на източното крило, подсказват, че са били строени през 14. век.


РЕКЛАМА:

***

Северната част на замъка представлява двуетажна сграда, построена по време на Османския период, което става ясно както от архитектурния ѝ стил, така и от надписа на турски над входа. На приземния етаж има две помещения в източната и западната част, които са свързани чрез покрит вход към вътрешен двор. Западното помещение на приземния етаж било използвано за екзекуцията на затворници по време на британския и колониалния период. Бесилките били издигани в това помещение и се използвали до 1948 година. До горния етаж се достига по стълбище от метал и дърво, което се разполага по протежение на западната вградена арка на покрития вход. Там се разполага Регионалният средновековен музей на Ларнака.

В северната половина на източната част са изложени оръдия, като някои от тях са от Средновековието. Южната половина на източната част представлява структура, образуваща полугкръгла апсида от вътрешната страна, а отвън формира квадратна структура. Тук има надгробни камъни, които идват предимно от готически църкви на Никозия и датират от 14. век.

Цялата статия е публикувана в брой 106 на сп. Българска наука: тук!

Абонирайте се за списанието тук!