Загадките на пещерното изкуство

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Новите открития налагат преосмисляне на всичко, което сме мислили, че знаем за изкуството от каменната ера, не на последно място какво означава то и къде другаде може да се крие.

 

През 1879 г. 8-годишно момиче случайно прави откритие, което ще разтърси нашето разбиране за човешката история. По стените на пещерата Алтамира в Северна Испания тя забелязва зашеметяващи рисунки на бизони, боядисани в ярко червено и черно. По-впечатляваща дори от изображенията обаче се оказва тяхната възраст: те са направени преди хиляди години от предполагаемо примитивните предци на съвременните хора. Днес са открити близо 400 такива пещери в цяла Европа, украсени с ръчни шаблони, мистериозни символи и красиви изображения на животни, създадени от тези изявени художници.

Откритията доведоха до мнението, че художественият талант е възникнал след пристигането на съвременните хора в региона преди около 40 000 години, като част от „културна експлозия“, отразяваща разцвет на човешкия ум. Но по-новите открития и доказателства изхвърлиха тази идея от сцената.
Като начало съвременните хора може би не са първите художници в Европа, както разкриха картини, открити в испанска пещера през 2018 г. Нещо повече, съкровищница от пещерни картини, намираща се в Индонезия, разсея тотално идеята, че Европа е била епицентърът на творчеството. Всъщност откритията в Африка показват, че хората усъвършенстват художествените си умения много преди групи от тях да мигрират извън нея в останалата част на света.

Истинската загадка за разкриване обаче е въпросът защо пещерното изкуство от каменната ера изглежда е концентрирано само на няколко места по света. Може ли то да се крие и другаде, в равнината например, незабелязано, непризнато или скрито?
В момента се полагат усилия за проследяване на това липсващо изкуство с нарастващ успех. Последните открития разкриват общи теми и скрити кодове, споделяни от праисторическите хора навсякъде. Ако дешифрираме тяхното значение ще получим представа за умовете на нашите предци, простиращи се хилядолетия назад.


РЕКЛАМА:

***

Цялата статия можете да прочетете в новият Брой 149 на сп. Българска Наука.
Подаряваме ти първите 58 стр. от брой 149 тук>>