Търсене
Close this search box.

Загадките на пещерното изкуство

Загадките на пещерното изкуство

Загадките на пещерното изкуство

Загадките на пещерното изкуство


Направи дарение на училище!***

Новите открития налагат преосмисляне на всичко, което сме мислили, че знаем за изкуството от каменната ера, не на последно място какво означава то и къде другаде може да се крие.

 

През 1879 г. 8-годишно момиче случайно прави откритие, което ще разтърси нашето разбиране за човешката история. По стените на пещерата Алтамира в Северна Испания тя забелязва зашеметяващи рисунки на бизони, боядисани в ярко червено и черно. По-впечатляваща дори от изображенията обаче се оказва тяхната възраст: те са направени преди хиляди години от предполагаемо примитивните предци на съвременните хора. Днес са открити близо 400 такива пещери в цяла Европа, украсени с ръчни шаблони, мистериозни символи и красиви изображения на животни, създадени от тези изявени художници.

Откритията доведоха до мнението, че художественият талант е възникнал след пристигането на съвременните хора в региона преди около 40 000 години, като част от „културна експлозия“, отразяваща разцвет на човешкия ум. Но по-новите открития и доказателства изхвърлиха тази идея от сцената.
Като начало съвременните хора може би не са първите художници в Европа, както разкриха картини, открити в испанска пещера през 2018 г. Нещо повече, съкровищница от пещерни картини, намираща се в Индонезия, разсея тотално идеята, че Европа е била епицентърът на творчеството. Всъщност откритията в Африка показват, че хората усъвършенстват художествените си умения много преди групи от тях да мигрират извън нея в останалата част на света.

Истинската загадка за разкриване обаче е въпросът защо пещерното изкуство от каменната ера изглежда е концентрирано само на няколко места по света. Може ли то да се крие и другаде, в равнината например, незабелязано, непризнато или скрито?
В момента се полагат усилия за проследяване на това липсващо изкуство с нарастващ успех. Последните открития разкриват общи теми и скрити кодове, споделяни от праисторическите хора навсякъде. Ако дешифрираме тяхното значение ще получим представа за умовете на нашите предци, простиращи се хилядолетия назад.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Цялата статия можете да прочетете в новият Брой 149 на сп. Българска Наука.
Подаряваме ти първите 58 стр. от брой 149 тук>>


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.