Японското и китайското икономическо чудо

Японското и китайското икономическо чудо

Японското и китайското икономическо чудо

Японското и китайското икономическо чудо


Направи дарение на училище!***

Автор: Денис Миланов

Япония и Китай. Две съвременни държави, които повечето хора биха определили като подобни, дори биха сбъркали едната с другата – азиатски страни, монголоидна раса, йероглифи, голям стоков пазар… По-малка група хора би заявила, че ако не в културен план, то политически и икономически има разлика – веднъж между формата на управление, втори път за т. нар. „качество“ на производство (едно често срещано предубеждение). Примитивна на пръв поглед, но и от части вярна би била първоначалната асоциация на китайското с магазините на всеки ъгъл за евтини стоки и на японското с някоя скъпа луксозна техника. В действителност, много от тези и други заключения или предразсъдъци са субективни и ако не лишени от смисъл, то поне направени без задълбочен анализ. Фактът, че споменаването на тези държави поражда у нас образ на производство и на търговия, е достатъчно добра причина да се изучат и сравнят Япония и Китай не само по историко-културни категории, но и по икономически такава – знание не само за стопанството на двата държавни субекта, но и за начина, по който те влияят на света във времето на глобализъм. 

Развитието на някои азиатски икономики и затвърждаването на лидерските им позиции в световното стопанство се определят като процеси, започнали след края на Втората световна война и продължаващи до ден днешен. Победителката Китай и капитулиралата Япония. Това е равносметката за двете страни след края на голямата война и помежду им, и в света като цяло. Събитията след това обаче са ключовите моменти, предопределящи нататъшното им развитие най-вече в социално-икономически аспект. Така през 1949 г. Китай тръгва по пътя на комунизма, а Япония започва да гради своята държава от начало, като преходът от някогашна японска империя към конституционната монархия е изпълнен с много промени, придаващи западен характер на държавата. Това е и основата, от която може да започне едно сравнение между икономическите постижения на Китай и Япония – противопоставяне на социалистическото и капиталистическото мислене в азиатски вариант, а не традиционния между САЩ и СССР. Основните въпроси са как така и двете системи направиха своето „чудо“ в икономиката и през какви метаморфози са преминали, за да го достигнат, както и кое е общото и различното. 

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия брой 142 на списанието>>

Подаряваме ви първите 37 стр. от брой 142 тук>>


Разбери повече за БГ Наука:

***

 


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.