Търсене
Close this search box.

Вятърната централа на бъдещето да бъде по-висока и по-икономична, прогнозират експертите

Вятърната централа на бъдещето да бъде по-висока и по-икономична, прогнозират експертите

Вятърната централа на бъдещето да бъде по-висока и по-икономична, прогнозират експертите

Вятърната централа на бъдещето да бъде по-висока и по-икономична, прогнозират експертите


Направи дарение на училище!***

 

Резюме:

Предвиждането на ключови характеристики на вятърните централи десетилетие или повече преди инсталирането им може да информира днешните решения за инвестиции, изследвания и планиране на енергийни системи. Изследователите събират мнения на повече от 140 водещи световни експерти относно техните очаквания за бъдещия дизайн на вятърни централи през 2035 г.

Предвиждането на ключови характеристики на вятърните централи десетилетие или повече преди инсталирането им спомага за вземане на решения за бъдещи инвестиции, изследвания и планиране на енергийни системи. Изследователите Филип Бейтер и Ерик Ланц от Националната лаборатория за възобновяема енергия (NREL), заедно със сътрудници от Националната лаборатория на Лорънс Бъркли и Министерството на енергетиката на САЩ, са събрали мнения на повече от 140 водещи световни експерти относно техните очаквания за бъдеща вятърна централа с невероятен и усъвършенстван дизайн за 2035 г.


Разбери повече за БГ Наука:

***

 

 

В новата си статия „Експертни гледни точки за вятърната централа на бъдещето“, която се появява в списание Wind Energy , изследователите установяват, че според очакванията на експертите височината на вятърните турбини да се увеличи дори повече от прогнозираното по-рано, тъй като централите се намират все повече на по-малко благоприятен вятър и региони за разполагане.

Получаване на повече енергия става възможно с производството на по-високи турбини и придружаващите ги по-големи диаметри на ротора според експертите. Според прогнозите на експертите се очаква вятърните турбини на сушата вместо прогнозните 115 метра предложени след проучване 2015г. да достигнат невероятните 130 метра. (Всяко проучване изисква от експертите да погледнат 15 години напред в бъдещето, така че данните от 2015 г. предлагат прогнози за 2030 г.).

Очакват се инсталации с мощност от 1100 мегавата (MW) за фиксирано дъно и 600 MW за плаващ офшорен вятър, които да могат да поддържат изравнени разходи за намаляване на енергията от 27% (на сушата) и 17%-35% (плаващи и офшорни съоръжения с фиксирано дъно) до 2035 г. в сравнение с днес. Новите проекти на инсталации се очаква също да подобрят мрежовите услуги на вятърната енергия, например чрез хибридизация на проекти с батерии и производство на водород.

„Нашето изследване осигурява много необходим еталон за представяне на бъдещите вятърни технологии в моделите на енергийния сектор“, каза Бейтер. „Като обяснява икономиката зад избора на дизайн на вятърна енергия, тази статия разглежда критична празнина в изследванията.“

Авторите предвиждат икономически механизми, които да движат бъдещите промените в дизайна, включително и спестяване на разходи от мащаба на по-големи турбини, по-голям размер на инсталацията и по-голяма гъвкавост на местоположението. Тези механизми са водещи при избора на дизайн, тъй като стойността от намалените разходи или по-високото производство на енергия надвишава допълнителните разходи за получаването им.

„Въпреки че са добре установени в по-широката икономическа теория и често се разглеждат индивидуално, относително малко усилия са положени за изследване на точните механизми, движещи дизайна на вятърните централи“, казва Ланц за уникалния принос на изследването.

Изчерпателното глобално експертно проучване става възможно чрез международно изследователско партньорство под егидата на Програмата за сътрудничество в областта на вятърните технологии на Международната енергийна агенция, чиято мисия е да се напредне в изследванията, развитието и внедряването на вятърната енергия в страните-членки.

Службата за вятърни енергийни технологии на Министерството на енергетиката финансира изследването.

 

Превод: Екатерина Танчева

Източник: sciencedaily.com


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.