Връзката между делириум и деменция

Делириумът е много разпространен в отделенията за COVID. Изследователите тестват дали тези временни пристъпи на объркване могат да доведат до постоянен когнитивен спад.

При работата си като лекар в Бостънския медицински център, Сондра Кросби лекува някои от първите хора в нейния регион, заразени с COVID-19. Така че, когато тя започва да се чувства зле миналия април, не е никак изненадана да разбере, че на свой ред е заразена. Отначало симптомите ѝ са като при силна настинка, но на следващия ден тя е твърде болна, за да стане от леглото. Мъчи се да яде и разчита на съпруга си да ѝ носи спортни напитки и лекарства за намаляване на температурата. Тогава тя напълно губи представа за времето.

Пет дни Кросби лежи в объркана мъгла, неспособна да си спомни дори най-простите неща, като например как да си включи телефона или какъв е адресът ѝ. Тя започва да халюцинира, виждайки гущери по стените си и усещайки отвратителна миризма на влечуги. Едва по-късно Кросби осъзнава, че е имала делириум, официалният медицински термин за нейната внезапна, тежка дезориентация.

„Всъщност започнах да го осъзнавам едва по-късно, когато започнах да излизам от него“, казва тя. „Нямах присъствие на ума, за да мисля, че съм нещо повече от просто болен и дехидратиран човек.“

Докторите, лекуващи хора, хоспитализирани с COVID-19, съобщават че много от тях преживяват делириум и че състоянието непропорционално засяга предимно възрастните. Проучване от април 2020 г. в Страсбург (Франция) установи, че 65% от хората, които са били тежко болни от коронавирус, имат остро объркване и симптоми на делириум. Данните, представени миналия ноември на годишната среща на American College of Chest Physicians и учени от Медицинския център на Университета Вандербилт, показват, че 55% от проследените от тях 2000 души, лекувани от COVID-19 в отделения за интензивно лечение по целия свят, са развили делириум. 


РЕКЛАМА:

***

Тези цифри са много по-високи, отколкото са лекарите предполагаха: обикновено около една трета от хората, които са в критично състояние, развиват делириум, според метаанализ от 2015 г. Делириумът е толкова често срещан при COVID-19, че някои изследователи предлагат да го обявят официално за един от диагностичните критерии на заболяването. 

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новият Брой 143 на списанието>>

Подаряваме ти първите 42 стр. от брой 143 тук>>


Европейска нощ на учените 2022 г.: