Учен вербува албатроси, за да открива нелегални риболовни кораби в Антарктика

Експертът по албатросите д-р Анри Ваймерскирх от Френския национален център за научни изследвания (CNRS) превърна любимите си морски птици в шпиони преди две години, като им прикрепи дата логъри (записващи устройства), които могат да откриват радари на незаконни риболовни кораби.
Информацията от този проект, известен като OCEAN SENTINEL, помогна на правителствата да изберат в кои части на океана да се пращат патрули.

Сега д-р Ваймерскирх вербува друг вид, вероятно по-подходящ, за такива стелт операции. В края на 2020 г. той се завърна в отдалечения архипелаг Кергелен, в южната част на Индийския океан, за да види дали това сътрудничество ще може да се осъществи успешно.
“Работата преди две години вървеше много добре, но по това време използвахме странстващи албатроси. Черновеждите албатроси обаче повече ги привличат риболовните кораби, така че си помислих, дали те не могат да ни дадат повече информация.” – казва Ваймерскирх.

През ноември миналата година той летя заедно с други двама полеви работници от Франция до остров Реюнион в Индийския океан, след което прекарва 15 дни на снабдителен кораб, плавайки до островите Кергелен (архипелаг на 3400 км на юг – виж картата по-долу).
Столицата Порт-о-Франсе се намира в североизточната част на главния остров и там има научна база, където работят около 80 души. Оттам те летят 30-40 км с хеликоптер до голяма колония на черновежди албатроси.

Това е субантарктически остров, така че на него няма дървета и на над 200-300 м надморска височина няма никаква растителност, а само скали. Мореплавателят капитан Джеймс Кук го нарекъл Островът на отчаянието. За него са характерни обилните дъждовни валежи, ветрове и малко сняг, въпреки че температурите не са много ниски – от 0°С до ок. +6°С.

 


РЕКЛАМА:

***

Цялата статия и още много подобни прочетете в новия брой 140 на списанието тук>>

Подаряваме ти първите 11 статии от брой 140 тук>>


Европейска нощ на учените 2022 г.: