Търсене
Close this search box.

Тровантите – камъни, които сякаш растат, движат се и се възпроизвеждат

Тровантите – камъни, които сякаш растат, движат се и се възпроизвеждат

Тровантите – камъни, които сякаш растат, движат се и се възпроизвеждат

Тровантите – камъни, които сякаш растат, движат се и се възпроизвеждат


Направи дарение на училище!***

Трованти като тези се срещат само в Румъния и са се превърнали в такава туристическа атракция, че са защитени от ЮНЕСКО. 

 

Точно когато си мислим, че сме видели всичко, майката природа ни поднася друга странност. Добре дошли в чудния свят на геоложките проявления, известни като трованти. Тези необикновени изпъкнали мърдащи камъни се намират само край малък град в Румъния, наречен Костещи. Толкова са фантастични тези трованти, че са намерили място в местния фолклор. Някои казват, че растат, ходят и дори раждат бебета  трованти. Науката казва, че навярно са прави. 

 

Какво са тровантите? 


Разбери повече за БГ Наука:

***

Тровантите са сферични и леко неправилно оформени скали. Те могат да бъдат толкова дребни, че да са по-малки от един инч или няколко милиметра в диаметър и да тежат само няколко грама, или могат да се  извисят на височина до 4,5 метра и да тежат до няколко тона. Тези странни, противопоставящи се на гравитацията камъни, озадачават  наблюдателите от 18-ти век, като много любопитни хора подозират, че са яйца на динозаври, растителни вкаменелости или дори извънземни шушулки.

Учените смятат, че тровантите са вид втвърдяване – могила от минерална материя (по-конкретно пясъчник и конгломерати), вградена между слоеве скала от варовик, пясъчник или шисти. Те често се образуват от минерали, които се отлагат или утаяват от вода, събрана около ядро от камъче, лист, черупка, кост или вкаменелост. 

 

 

Въпреки това през 2008 г. Международният геоложки конгрес в Осло твърди, че тровантите са неправилно класифицирани като втвърдяване, защото е нямало минерална разлика между камъните и пясъчниковите  легла, върху които те лежат, а също така е нямало ясно изразено ядро вътре в тях. 

Каквито и да са те, учените вярват, че въз основа на техния състав и местоположение на върха на пясъците, тези странни камъни са по-стари  от човека – оформени от земетресения преди около 5,3 милиона години, по време на подепохата на Средния Миоцен. Околните пясъци също предполагат, че районът е бил древна морска среда, което може да обясни защо в тях понякога могат да бъдат намерени вкаменелости от миди и коремоноги. 

 

Тези скали могат да растат и да се размножават 

Друга странност за тровантите е, че те отделят цимент. Този талант кара някои хора да мислят, че те може да са живи същества, а не просто скали. Това изтичане на цимент се получава след обилен дъжд. Когато  тровантите поглъщат минералите от дъжда, те влизат в контакт с химикалите, които вече присъстват в камъка, причинявайки натиск,  който кара скалите да растат на дебелина. Това не е нещо, което можете  да видите как се случва. Изследователите казват, че скоростта на отлагане на тровантите е приблизително между 4 и 5 сантиметра на всеки 1000 години. 

 

 

Същият феномен кара тровантите да се размножават или  „възпроизвеждат“, както биха могли да кажат някои. Когато се появи  ново влияние за растеж, вероятно от водата, която въздейства само на едната страна на скалата, и стане достатъчно голяма, тя може да се откъсне от „родителската“ скала и да създаде малки трованти.

 

Като търкалящ се камък 

Някои хора също вярват, че тровантите могат да „ходят“, подобно на така наречените плаващи камъни от Долината на смъртта, които изглежда, че се носят сами през плоския пустинен пейзаж. Както се твърди, един изследовател заснел трованти в продължение на две седмици и претендира, че един от тях се е преместил с около 2,5 милиметра. Въпреки че много учени са скептични относно твърденията за „ходене на трованти“, те не отхвърлят възможността, че нагряването или охлаждането на почвата би могло да породи движение сред  камъните. 

 

Къде мога да видя Тровант? 

Тровантите се намират почти изключително в румънския окръг Вълча (на около 200 км от Видин) в пясъчната кариера близо до село Костещи, покрай потока Гресаря или в съседното село Отешани. За да се защитят тези необикновени геоложки екземпляри, беше разработен природният резерват „Музей Тровант“,  през 2004 г. в окръг Вълча, Румъния, и сега е защитен от ЮНЕСКО. 

 

Превод: Пенка Йонова
Източник: science.howstuffworks.com


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.