В търсене на имунитет

Изглежда колкото повече научаваме за COVID-19, толкова по-заплашителен става той. Защо има толкова много симптоми? Някои от нас вече имунизирани ли са? Докато учените се надпреварват към ваксина, ние докладваме за последните открития, които ни помагат да разберем как имунната ни система се справя с инфекцията.

Защо COVID-19 е способен да засяга хората по толкова различни начини?

Широкият спектър от резултати при заразяване с COVID-19 – от липса на всякакви симптоми, до обриви, тежки респираторни заболявания и смърт – отразява огромните вариации в имунната система на хората. Това как тя реагира на вирус като SARS-CoV-2 се влияе от много фактори: от нашите гени, от общото ни здравословно състояние, както и от другите патогени, с които сме се сблъсквали в миналото.

При COVID-19 изглежда, че има критичен период, през който имунната система или създава защитна реакция, задушавайки вируса и забавяйки разпространението му в тялото, или дисфункционална, възпалителна реакция, когато тялото започва да изпитва атаките му.
Като част от здравословна имунна реакция, нашите бели кръвни клетки разпознават вируса като чужд и освобождават молекули, наречени цитокини. Тези молекули помагат за насочване и усилване на имунния отговор на организма, което може да ограничи разпространението на вируса и да убие заразените клетки. Но освобождаването на твърде много цитокини за кратък период може да започне да причинява съпътстващо увреждане на здравите клетки. В критични случаи на COVID-19 острите белодробни проблеми, които са характерни за заболяването, са причинени от „цитокинова буря“ – опасна избухнала свръхреакция на имунната система, която създава още повече възпаление и увреждане на тъканите от вируса.

„Знаем, че с напредването на възрастта имунната ни система не е толкова добра в изчистването на инфекции“, казва д-р Елизабет Ман, имунолог, която следи напредъка на пациентите с COVID-19, пристигащи в болници в Манчестър. „Възрастните хора също са предразположени към видовете възпалителни имунни реакции, които причиняват увреждане с COVID-19.“


РЕКЛАМА:

***

Освен възрастта, генетиката също играе важна роля. Неотдавнашно проучване на случай, при което бяха разгледани четирима млади мъже, тежко боледуващи от COVID-19, установи, че и четиримата имат редки генетични промени в определен ген, който помага за модулирането на имунния отговор.
Притеснителното е, че в случаите, когато COVID-19 причинява тежко заболяване, въздействието върху регулирането на имунната система може да бъде дълготрайно, според Ман.

„Наблюдаваме и дългосрочни аномалии в някои имунни клетки в кръвта, които продължават няколко месеца след изписването“, казва Ман. „Това показва, че имунната система не се рестартира толкова просто и не се връща веднага към нормалното при възстановяване.“

От само себе си се разбира, че хората, приемащи определени лекарства, които потискат имунната им система – като тези, които имат ХИВ или наскоро са им трансплантирани органи – са изложени на риск от отслабен или дисфункционален имунен отговор.
Също така знаем, че някои етнически групи, като чернокожите и азиатците, са по-склонни да умират от COVID-19. Изследванията разглеждат защо рискът от смъртност е по-голям при тях и диференцираните реакции на имунната система могат да бъдат част от спектър фактори наред с икономически, културни и здравни причини.

Има и някои доказателства, че „дозата“ на вируса, която получавате, може да бъде фактор за това как вашата имунна система се справя с инфекцията. Например, „ниска доза“ може да включва събиране на няколко вирусни частици от повърхността с пръст и след това търкане по носа. Но споделянето на тясно пространство с инфектиран човек, който кашля и говори, би означавало вдишване на много вирусни частици, в резултат на което много по-голямо количество от тях навлизат в белите дробове наведнъж.

Означава ли, че ако имаме антитела имаме и имунитет? И всеки, който се е възстановил от COVID-19 ли има имунитет?

След като имунната система е започнала да се бори с вирус, тя създава специфични антитела за този конкретен патоген. Тези Y-образни протеини циркулират в тялото и се прикрепят към всичко, наподобяващо вируса, действайки като флаг, който сигнализира на другите клетки на имунната система да го унищожат.
Поради което наличието на антитела, специфични за COVID-19 в кръвта, бива използвано за изследвания дали някой, който

е имал COVID-19 е „имунизиран“ да го получи отново. Правителствата на много държави обсъждат дали да не издават имунни сертификати или имунни паспорти, включително правителството на Великобритания, което предложи да се дават специални гривни на хората, имащи антитела. За съжаление се оказа, че въпроса с имунната система в случая не е толкова прост.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в Брой 134 на списание Българска наука. 


Европейска нощ на учените 2022 г.: