Търсене
Close this search box.

Спешно трябва да се избегне бъдещият недостиг на храна

Спешно трябва да се избегне бъдещият недостиг на храна

Спешно трябва да се избегне бъдещият недостиг на храна

Спешно трябва да се избегне бъдещият недостиг на храна


Направи дарение на училище!***

През седмиците около началото на социалната изолация празните рафтове на супермаркетите, без тестени изделия, ориз и брашно, поради паническо купуване, предизвикаха опасенията на обществото относно възможността да остане без храна.

Австралийските фермери успокояват потребителите, уверявайки ги, че страната им произвежда достатъчно храна, за да изхрани три пъти населението си. Дали обаче това твърдение ще остане вярно след десет до двадесет години в една страна, силно засегната от изменението на климата?

Отговорът е да. Ако сме подготвени за това и ако има постоянно финансиране за намирането на решения за увеличаване на добивите.

„Учените правят всичко възможно, като участват в глобални, интердисциплинарни усилия за намирането на начини за увеличаване на производството на култури при бъдещи условия с изменен климат. По същество трябва да удвоим производството на основни зърнени култури преди 2050 г., за да осигурим желаната достъпност до храни за бързо растящото световно население“, казва професорът от ANU Робърт Фърбанк от ARC  Център за съвършенство в транслационната фотосинтеза (CoETP).

Цялата статия можете да прочетете в новия брой 132 на списанието. Изтеглете броя от тук.


Разбери повече за БГ Наука:

***

(отвори ДЕМО – първите 31 стр.- брой 132 )

Над 100 стр. в брой 132 – вижте ги: https://nauka.bg/bgnauka132/


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.