Направи дарение на училище!
През седмиците около началото на социалната изолация празните рафтове на супермаркетите, без тестени изделия, ориз и брашно, поради паническо купуване, предизвикаха опасенията на обществото относно възможността да остане без храна.
Австралийските фермери успокояват потребителите, уверявайки ги, че страната им произвежда достатъчно храна, за да изхрани три пъти населението си. Дали обаче това твърдение ще остане вярно след десет до двадесет години в една страна, силно засегната от изменението на климата?
Отговорът е да. Ако сме подготвени за това и ако има постоянно финансиране за намирането на решения за увеличаване на добивите.
„Учените правят всичко възможно, като участват в глобални, интердисциплинарни усилия за намирането на начини за увеличаване на производството на култури при бъдещи условия с изменен климат. По същество трябва да удвоим производството на основни зърнени култури преди 2050 г., за да осигурим желаната достъпност до храни за бързо растящото световно население“, казва професорът от ANU Робърт Фърбанк от ARC Център за съвършенство в транслационната фотосинтеза (CoETP).
Цялата статия можете да прочетете в новия брой 132 на списанието. Изтеглете броя от тук.
(отвори ДЕМО – първите 31 стр.- брой 132 )
Над 100 стр. в брой 132 – вижте ги: https://nauka.bg/bgnauka132/