Биология Здраве 

Смъртоносната целувка: Не целувайте бебето, ако имате херпес

През 2017 новородено бебе в Айова почина от вирусна инфекция, причината за която е херпес. Според лекаря на бебето, тя е придобита от целувка.

Бебето, Мариана Рийз Сифрит, се е родило напълно здраво на 01.07.2017г., според ABC. Шест дни по-късно, родители на Мариана сключили брак и часове след сватбата Мариана започнала да изглежда болна, апатична и спряла да се храни.

Диагнозата, която докторите дали на Мариана, била менингит. Заболяването се характеризира с оток на мембраните, които покриват главния и гръбначен мозък. Те казали, че нейният менингит се дължи на вирусна инфекция, причинена от херпес симплекс 1 (HSV-1). Двамата родители били отрицателни за този вирус и според лекаря Мариана е придобила вируса от целувката на някой, който е дошъл да я посети. Мариана е починала в четвъртък на 18.07.2017г.

При новородените, заразяването с HSV-1 от целувка е „необичайно, но не и нечувано“, споделя д-р Отто Рамос, от детската болница Nicklaus Children’s Hospital, намираща се в Маями. Причината за това е, че хора, заразени с херпесния вирус, които имат или нямат обрив, могат да го предадат на други хора, казва Рамос, който не е участвал в случая на Мариана.

Той споделя, че в повечето случаи на HSV-1 при пеленачета, бебетата се заразяват с вируса от майките си по време на раждане и в 60% от тези случаи, майките нямат видими симптоми на инфекция с вируса.

Превод: Анита Николова

Източник: LiveScience

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts